NASA intenționează să lanseze o dronă, numită Dragonfly, echipată cu instrumente pentru a sonda mediul Titan, cea mai mare lună a Saturn. De fapt, este considerat un laborator care ne va permite să studiem potențiala dezvoltare chimiei prebiotice. Dar când va fi lansată misiunea?
Titan, cel mai mare satelit a lui Saturn, este un corp ceresc remarcabil, datorită caracteristicilor sale unice care îl fac una dintre cele mai interesante destinații pentru explorarea spațiului din cadrul Sistemului nostru Solar. Cu o atmosferă densă, compusă în principal din azot și cu urme de metan și etan, captivează în special atenția oamenilor de știință datorită interacțiunilor sale complexe. Acestea includ fenomene meteorologice unice, cum ar fi ploile de metan și lacuri de hidrocarburi lichide de pe suprafața sa. Suprafața lui Titan este, de asemenea, marcată de întinderi de apă înghețată și roci înghețate care amintesc de lunile înghețate ale lui Jupiter și Saturn, cum ar fi Ganymede și Europa, precum și alte obiecte din Sistemul Solar exterior. În plus, datele culese de sonda Cassini sugerează existența probabilă a unui ocean subteran de apă lichidă sub suprafața lui Titan, un aspect suplimentar care intrigă oamenii de știință. Datorită prezenței potențiale a apei lichide sub suprafața sa și a complexității mediului său, Titan este considerat un candidat promițător pentru a găzdui forme de viață extraterestră potențial foarte diferite de cele pe care le cunoaștem pe Pământ.
Misiunea Dragonfly a NASA vizează explorarea lui Titan în profunzime. Această mașină de zbor, concepută pentru a asoliza pe suprafața corpului ceresc, va efectua analize in situ și va efectua zboruri în stil elicopter pentru a explora diferite regiuni. Obiectivul principal al acestei misiuni va fi studierea compușilor organici și a proceselor chimice în desfășurare, cu un accent deosebit pe căutarea precursorilor vieții. Pentru a face acest lucru, drona va fi echipată cu o varietate de instrumente științifice responsabile cu analiza compoziției chimice a suprafeței, măsurarea proprietăților atmosferice și studierea geologiei lui Titan.
La începutul anului 2023, NASA a finalizat cu succes toate etapele planificării preliminare a proiectului. În această etapă, echipei ca pregătea misiunea i sa cerut să ajusteze bugetul și programul pentru a se adapta la mediul de finanțare în schimbare. Acest plan revizuit a fost apoi depus și aprobat condiționat în noiembrie anul trecut, în așteptarea rezultatelor aprobării bugetului pentru exercițiul financiar 2025. Acestea au fost publicate acum câteva zile. Misiunea Dragonfly este în sfârșit confirmată cu un cost total de 3,35 miliarde USD și o dată de lansare stabilită pentru iulie 2028. Această decizie permite misiunii să finalizeze proiectul, după care va urma construcția și testarea întregii nave spațiale și a instrumentelor științifice.