0
(0)

Pe 20 aprilie 2010, explozia platformei petroliere Deepwater Horizon a companiei British Petroleum (BP) provoca ceea ce acum este unanim considerat drept cel mai grav dezastru ambiental cauzat de om din istorie. La distanță de un an, Greenpeace publică online o serie de documente „secrete” ale incidentului, menite a scoate la iveală „tentativele guvernului american și BP de a-i minimaliza amploarea”.

 

Pe site-ul web PolluterWatch, un soi de Wikileaks specializat în problematica mediului, sunt postate 30.000 de pagini de documente secrete, până acum necunoscute, obținute „grație normelor SUA cu privire la libertatea informației”. Printre ele se află corespondența secretă dintre guvernul american și oficialii BP, o serie de polemici între oameni de știință și reprezentanți ai administrației, dar și înregistrări ale conversațiilor dintre piloții care au survolat zona.

Această operațiune „ de transparență” lansată de Greenpeace are ca scop facilitarea soluționării cererilor de despăgubire făcute de zeci de mii de cetățeni americani, printre care și unii dintre membrii echipelor de salvare care în acele zile și în lunile succesive au încercat să blocheze scurgerea de petrol. Potrivit specialiștilor de la National Institute for Occupational Safety and Health, 52.000 de tehnicieni au prestat servicii din momentul exploziei până în august 2010; dintre ei, 415 au reclamat probleme de sănătate, în principal iritații ale gâtului și ochilor, infecții ale căilor respiratorii, dureri de cap și stări de greață.

Recent, toxicologul Bernard Goldstein, profesor la Universitatea Pittsburgh, a contestat validitatea metodelor guvernamentale de strângere a acestor date: fondurile pentru studierea condițiilor de sănătate ale muncitorilor au fost alocate de-abia la 6 luni de la incident, astfel încât s-a pierdut timp prețios în ceea ce privește analizarea efectelor expunerii la benzen, element cancerigen prezent în țiței, care dispare din sângele celui care l-a inhalat deja după patru luni.

Potrivit lui Ian MacDonald, biolog marin la Universitatea Florida, nu numai sănătatea oamenilor, dar și cea a animalelor care populează apele Golfului Mexic încă suferă consecințele dezastrului. Chiar dacă, în mare parte, apele care scaldă coastele Louisianei au redevenit limpezi, există semnale concrete că ecosistemul marin nu s-a restabilit.

În 2010, cele mai negre previziuni avertizau că aceasta catastrofă va continua să ucidă timp de multe generatii, transformând întregul Golf Mexic într-o zonă moartă.
Sursa: Galileo.it

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here