Procesul e simplu: călătorești în SUA, te antrenezi intens, vreme de doi ani, la Centrul Spațial Johnson, simulezi, preț de câteva sute de ore, imponderabilitatea prin scufundări într-un bazin cu vreo 23 de milioane de litri de apă și speri să nu ai o crampă musculară în timpul zborului vertical de câteva ore cu genunchii la gură, pe parcursul celor 400 km până la Stația Spațială Internațională (SSI).

 

Poți face toate astea, sau poți experimenta aproape la fel de realistic, de parcă ai fi acolo, condițiile de la bordul Stației Spațiale, șezând confortabil într-un scaun dintr-o sală de cinema. Se numește “Space Station 3D”, este un film documentar, de aproximativ o oră, proiectat stereoscopic în sala Samsung IMAX, din cadrul Cinema City, la Afi Palace Cotroceni, și își poartă cu adevărat audiența pe orbita Pământului, cu ajutorul tehnologiei vizuale 3D.

Poate cea mai mare surpriză pe care o aduce filmul este realizarea lui în anul 2002. În ciuda vârstei înaintate pentru o premieră, scenele din spațiu, la interiorul și la exteriorul SSI, sunt fascinante și extrem de convingătoare. Iar filmarea la persoana I, din perspectiva astronauților, creează cu adevărat impresia de implicare directă a publicului în peisaj.

Original, “Space Station 3D” este narat de Tom Cruise. În România filmul se difuzează atât în versiune subtitrată cât și dublat, probabil tocmai pentru că natura sa parțial educativă îl recomandă ca un produs potrivit și pentru copii. Nu evitați cu orice preț varianta dublată. Vocile sunt adecvat folosite și se împletesc bine cu aerul profesionoist al întregului experiment. Putem spune, fără teama de a greși, că “Space Station 3D” dezamăgește, asemenea oricărui lucru bun, doar prin aceea că nu vine în cantități suficiente.

Comunicatul oficial:

Un nou documentar IMAX 3D se lanseaza incepand de vineri, 22 aprilie, la sala Samsung IMAX din incinta Cinema City Cotroceni. Documentarul „ Statia Spatiala 3D”  este realizat in colaborare cu NASA si prezinta in 47 de minute povestea primei calatorii 3D in spatiu.

Filmul este dublat in limba romana de binecunoscutul Petru Margineanu, vocea care nareaza in cadrul seriei de documentare Teleencicolopedia, iar in original documentarul a fost relatat de catre indragitul actor Tom Cruise. In Romania, documentarul va rula in ambele variante, dublat si subtitrat.

Documentarul relateaza povestea primei Statii Spatiale Internationale si a echipei aflate la bordul navei spatiale, formata din 44 de barbati si femei. La realizarea acestui proiect au participat 16 tari, scopul fiind acela de a construi primul laborator in spatiu, destinat studiului efectelor survenite in urma expunerii prelungite la un mediu cu gravitatie zero. Aceasta realizare a adus oamenii de stiinta cu un pas mai aproape de calatoria pe Marte.