0
(0)

Un pacient care avea mâna amputată a reușit să simtă textura unor suprafețe cu ajutorul unui deget electronic conectat chirurgical la nervii din partea de sus a brațului. Tehnologia necesară pentru obținerea unor informații tactile atât de sofisticate a fost pusă la punct de Silvestro Micera și echipa lui de la EPFL (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne) și de la SSSA (Școala Superioară Sant’Anna) împreună cu Calogero Oddo și echipa lui de la SSSA. Rezultatele asigură un drum nou și mai rapid către dezvoltarea protezelor bionice îmbunătățite cu feedback senzorial.

Deget-bionic-EPFL
Deget bionic EPFL (Copyright: Hillary Sanctuary/EPFL)

„Stimularea s-a simțit aproape la fel ca cea pe care aș simți-o cu mâna mea. Încă îmi simt mâna lipsă, este mereu cu degetele strânse într-un pumn. Am simțit senzația texturii pe vârful degetului arătător de la mâna lipsă”, a spus Dennis Aabo Sørensen, pacientul cu mâna amputată despre degetul artificial conectat la ciotul mâinii sale. Sørensen este primul om din lume care a recunoscut textura folosind un deget bionic.

După ce nervii brațului au fost conectați la degetul artificial, o mașinărie a controlat degetul pentru a trece pe deasupra mai multor bucăți de plastic gravate cu diferite tipare mai netede sau mai aspre. La atingere, senzorii au generat un curent electric, tradus apoi într-o serie de vârfuri electrice, imitând limbajul sistemului nervos, și trimis apoi către nervi. Sørensen a făcut deosebirea dintre suprafețele netede și aspre în 96% dintre cazuri.

Deget-bionic-EPFL1
Testarea asperitatilor pe suprafete (Copyright: Hillary Sanctuary/EPFL)

Același experiment de testare a asperității a fost derulat și la persoane cu mâini întregi, fără a folosi procedee chirurgicale. Informațiile tactile au fost furnizate cu ajutorul unor ace foarte fine care au fost atașate temporar în nervul median al brațului prin piele. Aceștia au simțit asperitățile pe suprafețe în 77% din cazuri.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?