O companie minieră norvegiană susține că a descoperit un zăcământ de fosfat uriaș care ar putea asigura necesarul mondial de baterii și energie solară în următorii 50 de ani.
Dacă nu sunteți familiarizat cu acest compus chimic, vă spunem că fosfatul joacă un rol esențial în diferite aspecte ale vieții noastre de zi cu zi. În special, este o componentă cheie a îngrășămintelor (90% din oferta globală) utilizate în agricultură, oferind plantelor nutrienții necesari creșterii și dezvoltării lor. Ca atare, fosfatul joacă, de asemenea, un rol vital în producția globală de alimente. Fără el, ar fi imposibil să se satisfacă cererea în creștere de alimente într-o populație mondială în creștere.
Asta nu e tot. Fosfatul este folosit și în industria chimică pentru producerea multor produse, cum ar fi detergenți, produse de curățare, îngrășăminte, pesticide și aditivi alimentari. Este, de asemenea, utilizat la fabricarea aliajelor metalice, a substanțelor chimice și a materialelor ignifuge și poate fi folosit ca sursă de energie, în special în bateriile reîncărcabile. Bateriile cu litiu fier fosfat sunt într-adevăr foarte apreciate pentru stabilitatea, durata de viață lungă și rezistența la temperaturi ridicate, făcându-le o opțiune atractivă pentru aplicațiile de stocare a energiei regenerabile. Din păcate, fosfatul este o resursă naturală limitată și neregenerabilă. Mai mult, exploatarea sa este concentrată într-un număr mic de țări. Cererea tot mai mare de fosfat, datorată în principal creșterii producției agricole pentru a satisface nevoile alimentare globale, reprezintă, așadar, o provocare pentru disponibilitatea viitoare a acestei resurse, până la punctul în care unii experți și-au exprimat chiar îngrijorarea cu privire la o posibilă criză a fosfaților și o viitoare epuizare a rezervelor globale, de unde și interesul pentru această descoperire.
Compania minieră norvegiană Norge Mining a anunțat că a identificat un nou zăcământ care ar putea conține cel puțin 70 de miliarde de tone de fosfat. Pentru a vă face o idee despre dimensiunea acestui depozit, rețineți că toate celelalte surse globale confirmate combinate conțin aproape la fel de mult (aproximativ 72 de miliarde de tone). Majoritatea se află în Maroc, China, Egipt și Algeria. Potrivit companiei, un astfel de depozit ar putea dura încă cincizeci de ani. Fosfatul se tranzacționează în prezent la aproximativ 345 USD (aproximativ 313 EUR) pe tonă metrică, așa că un astfel de depozit ar putea avea o valoare de aproximativ 21 miliarde EUR. Dincolo de beneficiile pentru compania norvegiană, această descoperire ar putea contribui la reducerea dependenței Europei de alte națiuni pentru a satisface cererea pentru un mineral vital, mai ales în climatul geopolitic actual. UE, care de atunci a confirmat descoperirea, a subliniat că este într-adevăr o „știre excelentă”.