5
(2)

30 iulie 2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Scurtă poveste

Alexandru Mironov ne spunea la un foc de tabără – unica sursă de lumină care străpungea bezna nopții undeva, pe o insulă de pe Dunăre, uitată de lume, în urmă cu 35 de ani: ”Ne vom strânge aici și peste 10 ani. Ba chiar și peste 20, o să vedeți”. Curios, majoritatea SF-iștilor, deși oameni ai viitorului, îl priveau pe maestru cu scepticism, bucurându-se de trăirea momentului. Doar un proaspăt absolvent de liceu, Sorin Repanovici, liderul cenaclului cernavodean de SF Atlantis, a promis că va încerca să strângă pasionații de SF pe acea insulă și în următorii ani. Sorin s-a ținut de cuvânt. În 1991 a adus un ponton mare, cu 2 niveluri, curent electric, mai mulți participanți, concursuri, jurii, invitați speciali. Reuniunea a fost denumită, în același an, Tabăra de creație SF Atlantykron. Evenimentul a devenit internațional în doar 4 ani. În 1999 am putut admira aici eclipsa totală de soare, în 2001 a găzduit Convenția Europeană de SF – Eurocon, iar din 2002 s-a transformat în Academie de vară, pentru că ideile, idealurile, visele și pasiunile organizatorilor, participanților și invitaților erau din ce în ce mai complexe. Dar toate, sub ideea construirii și a reconstruirii viitorului. Restul este istorie.

Cea de-a 35-a ediție a Academiei Atlantykron va avea loc între 2 și 9 august, pe insula dunăreană ”Inelul de Piatră” de la Capidava. Este unul dintre cele mai inovatoare evenimente din lume și își propune să creeze o comunitate globală de oameni interesați de educație și cercetare. Academia reunește aproximativ 400 de participanți, specialiști din diverse domenii, profesori universitari, cercetători, scriitori, artiști, antreprenori și oameni de afaceri și rămâne singurul eveniment de acest gen din România.

Sub genericul “Descoperim Universul”, participanții vor avea ocazia de a participa la prelegeri, ateliere, dezbateri și proiecte, care acoperă o gamă largă de subiecte, de la știință și tehnologie până la arte și filosofie.  Inginerul Ravi Prakash de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA este invitat de onoare al ediției aniversare Atlantykron 35. Timp  de 12 ani el a fost invitat virtual al taberei. Ravi este inginer de sisteme specializat în analiza și proiectarea sistemelor de intrare, coborâre și aterizare pentru misiunile pe Marte. El va oferi sfaturi tinerilor pasionați de știință, împărtășind din experiența sa în cadrul uneia dintre cele mai provocatoare misiuni ale umanității – aterizarea rover-ului Curiosity pe Marte. Alături de acesta va fi prezent, primul și singurul cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu.

Au confirmat prezența mai multe personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada, Turcia, India, Italia și Nigeria: Guy Djoken, Presedinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer de la Universitatea Tehnică din Ankara (Turcia), Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron, Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, Dr. Ing. Florin Munteanu – Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe, Prof. Dr. Teodor Vasile, președintele Asociației de Studii Esoterice; Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », Dr. Mihaela Muraru-Mândrea, președinte al Centrului STRING și Shreyaan Daga (India), cofondator al platformei internaționale de educație OLL.co.

Academia de vară Atlantykron are patru mari secțiuni: ”Știință și tehnologie”, ”Cultură”, ”Futurologie, știință și ficțiune”, ”Artă și sport”.

Printre cursurile și atelierele Academiei Atlantykron se numără: Sci-Art (program coordonat de Fundația World Genesis), Radiocomunicații terestre și extraterestre (Asociația RadioȘtiința), Control și instrumente pentru cunoaștere și performanță de sine (instructor Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin), Primii pași în proiectare și printare 3D (echipa de robotică HighFive), Tehnici de supraviețuire în natură (Relu Nica), Studiul păsărilor (Dr. Emanuel Ștefan Baltag), Puterea subconștientului (Rareș Chelmuș), Metamorfoze ale limbajului (Ana Creangă), fotografie de natură (Adrian Dedu), sculptură în metal (Cristina Dinu).

La secțiunea de sport, activitățile cuprind: wellness, yoga și qigong, activități nautice, arte marțiale (jiu-jitsu), badminton, șah, tir cu arcul și volei.

Atelierele ”Știință și Tehnică”, coordonate de Asociația Start Evo și Asociația Science&Technology, vin în întâmpinarea tinerilor pregătindu-i pentru impactul cu viitorul prin intermediul unei serii de ateliere și cursuri inovative. Participanții vor avea ocazia să exploreze: Grafică asistată de AI cu Eugen Demetercă, Atelier de mașinuțe fotovoltaice condus de Cătălina Pop, IQ Games sub îndrumarea lui Ștefan, Matei și Alina Ferșeta, Tabletop & Board Games cu Vladimir Bănuță, Scriere creativă coordonată de Cristina Ghidoveanu și Aurel Cărășel, Visul Fluturilor cu instructor Alina Stolnicu, Think outside the box cu Constantin Ferșeta, Astrofotografie și Observații astronomice (inclusiv solare, dar și telescop nocturn) cu Marius Florea, Asociația URANIA, Personal Branding cu Daniela Mironov Bănuță și multe altele.

CONFERINȚE

► 3 august, orele 11.30: ARHITECTURA, DESIGNUL ȘI ARTA ÎN ERA POST-ADEVĂRULUI. Conferință susținută de Prof. Dr. Celal Abdi Güzer de la Universitatea Tehnică din Ankara (Turcia). Transformările din tehnologie, comunicare și cultură afectează inevitabil formele de producție în arhitectură, design și artă, precum și evaluarea lor critică. Informațiile structurate și imaginile promovate în media digitală creează un spațiu critic alternativ în care distincțiile dintre realitate, realitate virtuală, realitate augmentată și realitate structurată încep să se estompeze.

► 4 august, orele 11.00: UMANITATEA ÎN EPOCA INTELIGENȚEI ARTIFICIALE COGNITIVE. Dr. Florin Munteanu, Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO, ne va explica cum apariția Inteligenței Artificiale (IA) și a Inteligenţei Artificiale Cognitive (IAC) nu este întâmplătoare sau rezultatul unui proiect malefic, ci mai degrabă o etapă naturală a evoluției Cunoașterii și dezvoltării umane.

► 5 august, orele 11.30: SINCOPA DIN EVOLUȚIA DARWINISTĂ. Când, unde și cum s-a schimbat evoluția speciei umane? Intervenția lui Dumnezeu sau accident al naturii? Scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov provoacă participanții la această temă aflată permanent în mintea oamenilor.

► 5 august, orele 17.30: NEURALINK – REVOLUȚIA TEHNOLOGICĂ  ȘI NEUROPLASTICITATEA. Conferință virtuală susținută de Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate. Performanța umană necesită noi abordări ale potențialului uman în noul context tehnologic. Accelerarea și extinderea realității crește viteza “schimbării”.

► 6 august, ora 13.00: LANSARE DE CARTE – MARATONUL AUTORILOR PAVCON, cu scriitorii Aurel Cărăşel, Florin Giurcă, Dan Rădoiu, Constantin Pavel și Ovidiu Vitan.

► 7 august, orele 11.30: CARTEA VIITORULUI. Conferință susținută de  Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române, Cătălin Pavel (editor) și Aurel Cărășel (scriitor). De la apariția scrisului până la cartea digitală și lectura în era cosmică.

► 8 august, ora 16.30: conferință BrainMap susținută de  dr. Diana Nemeș și psiholog Alina Robu. BrainMap (qEEG) reprezintă varianta mai complexă a unei electroencefalograme (EEG) ce colectează și procesează date din peste 80.000 de puncte ale creierului. Pe baza acesteia sunt depistate zonele cerebrale ce necesită antrenament neurofeedback.

Organizatorii actualei ediții sunt: Asociația Atlantykron, Asociația Science & Technology, Asociația pentru Tineret și Evoluție, Fundația World Genesis din SUA.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?