5
(15)

Așa cum se știe dioxidul de carbon (CO2) este unn gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice. Inginerii caută soluții tehnologice pentru a-l ”captura”. Ce ar fi dacă, în loc să fie o problemă, ar deveni o resursă? Ce se întâmplă dacă l-am folosi pentru a genera energie curată? Aceasta este provocarea cu care se confruntă cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, prin dezvoltarea unui nanogenerator revoluționar care absoarbe CO2 și îl transformă în electricitate. O mică invenție care ar putea avea un impact mare asupra viitorului nostru durabil. Rezultatele au fost prezentate într-un articol publicat în revista Nature.

Nanogeneratorul dezvoltat de echipa condusă Dr Zhuyuan Wang și de profesorul Xiwang Zhang nu se limitează la a fi „neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon”, ci merge mai departe: este „negativ în ceeea ce privește emisiile de carbon”, ceea ce înseamnă că, de fapt, consumă gaze cu efect de seră în timp ce produce energie. O abordare care schimbă percepția asupra CO2: de la deșeu la resursă, de la amenințare la oportunitate.

Dispozitivul este format din două elemente cheie: un gel de poliamină, deja folosit de industrie pentru a absorbi CO2, și o rețea de nitrură de bor cu o grosime doar de câțiva atomi, care generează ioni pozitivi și negativi. Cum funcționează? Este vorba despre diferitele dimensiuni ale ionilor: ionii pozitivi sunt mult mai mari decât cei negativi și, mișcându-se la viteze diferite, generează un curent care poate fi amplificat în electricitate.

Principiul nanogeneratorului este inspirat din cele mai eficiente procese de conversie a energiei întâlnite în natură și în corpul uman, care se bazează pe transportul ionilor (și nu al electronilor, așa cum se întâmplă în rețeaua electrică tradițională). Testele de laborator  au demonstrat fezabilitatea conceptului, cu un nanogenerator capabil să alimenteze becurile și dispozitivele electronice într-o cutie etanșă umplută cu CO2. Un rezultat care i-a entuziasmat pe cercetători, deschizând calea către scenarii până acum de neconceput. ”Când am văzut că obținemelectricitate, am fost foarte entuziasmat, dar îngrijorat că am făcut o greșeală. Am verificat totul și totul mergea bine, așa că am început să visez să schimb lumea cu această tehnologie” mărturiseaDr. Zhuyuan Wang

În prezent, nanogeneratorul este capabil să convertească în electricitate aproximativ 1% din energia totală transportată în mod inerent de CO2, dar, ca și în cazul altor tehnologii, cercetătorii vor lucra pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce costurile. Aplicațiile viitoare potențiale sunt numeroase,. Pe de o parte, am putea realiza un dispozitiv portabil capabil să producă energie electrică pentru un telefon mobil sau laptop, folosind CO2 din atmosferă. Pe de altă parte, la o scară mult mai mare, această tehnologie ar putea fi integrată într-un proces industrial de captare (și producere de energie electrică) a CO2.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 15

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?