0
(0)

Dacă la începutul anului scriam despre încărcătorul suedezilor de la PowerTrekk, care produce energie din apă, acum ne bucurăm să anunţăm că cercetătorii Universităţii Penssylvania, din Statele Unite, au realizat prototipul unui dispozitiv care poate genera energie electrică din apă reziduală. Mai mult, în acelaşi timp, acest dispozitiv tratează și curăță apa.

 

Echipa de cercetători a Universităţii Pennsylvania, condusă de prof. Bruce Logan, susţine în studiul publicat în revista Science că invenţia lor poate fi o soluţie de furnizare a apei curate şi simultan a energiei pentru ţările în curs de dezvoltare.

Ideea savanţilor americani nu este în totalitate o premieră, cercetătorii olandezi analizând de ceva timp posibilitatea generării de energie regenerabilă pe coastele Olandei, unde apele marine sărate se întrepătrund cu cele dulci ale apelor curgătoare. Printr-un proces de electrodializă inversată (RED), apa dulce cu cea sărată sunt plasate în camere separate de membrane, astfel creând o încărcare electro-chimică. Totodată, o companie norvegiană dezvoltă în paralel o tehnologie asemănătoare.

Însă, echipa cercetătorilor americani nu este adepta tehnologiei de electrodializă inversată, aceasta impunând localizarea generatoarelor numai pe malul mării, necesitând în plus şi un număr prea mare de membrane.

Americanii susţin că numărul membranelor poate fi redus şi energia rezultată poate fi mărită, prin combinarea tehnologiei RED cu celulele energetice microbiene (MFC), care folosesc materie organică într-o soluţie (în speţă, în apă reziduală), generând curent electric.

Astfel, prototipul nu mai necesită apă sărată, înlocuind-o cu o soluţie de bicarbonat de amoniu şi putând funcţiona în acest mod şi în locaţiile depărtate de mări şi oceane. Mai mult, soluţia de bicarbonat de amoniu este reciclată în mod constant, folosind căldura reziduală a fabricilor: „dacă ne-am limita la tratarea apelor reziduale doar cu celule energetice microbiene (MFC), nu am crea prea multă energie, iar procesul ar dura prea mult…procesul nostru combină celulele energetice microbiene, care tratează apa şi produc energie, cu procesul de electrodializă inversată pentru a accelera şi amplifica această producţie” susţine prof. Logan.

Anul trecut, echipa prof. Logan demonstrase în cadrul unui alt studiu cum combinaţia dintre MFC şi electrodializă poate genera hidrogen.

 

Sursa

Sursa Foto: Science

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here