Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la universitatea franceză Blaise Pascal, publicat în revista Nature, erupţiile celor mai mari vulcani de pe Terra pot fi prezise cu ani de zile înainte să se petreacă.
Erupţiile celor mai mari dintre vulcani, aşa-numiţii Super-vulcani, care pot sta în adormire sute sau chiar zeci și sute de mii de ani înainte să erupă, pot avea efecte devastatoare la nivel global. Însă, analiza rocilor cristaline de pe insula grecească Santorini indică faptul că erupţiile vulcanice sunt precedate de o acumulare rapidă de magmă în subteran, ce poate fi detectată cu instrumentele actuale.
Până acum, pe baza datelor seismice, erupţiile puteau fi anticipate cu câteva luni înainte. Noul studiu, condus de prof. Tim Druitt, de la Universitatea Blaise Pascal, din Franţa, demonstrează faptul că astfel de erupţii pot fi previzionate cu zeci de ani de zile înainte, autorul studiului afirmând că „primim semnale seismice, deformări ale straturilor de suprafaţă, însoţite de emisii de gaze, toate acestea putând fi detectate…cu câteva decenii (perioadă de timp considerată foarte scurtă pentru un vulcan ce stă în adormire câteva zeci de mii de ani) înainte de erupţie, are loc o accelerare a acumulării de magmă.”
Predicţia unor astfel de evenimente cu ani înainte, în loc de câteva luni, ca până acum, poate fi vitală, o eventuală erupţie de proporţii în centrul Europei, de exemplu, având efecte cel puţin devastatoare de lungă durată. De aceea, cercetătorii susţin că toate calderele vulcanice (depresiuni vulcanice, cu dimensiuni kilometrice, grefate pe aparate vulcanice distruse parţial) ar trebui monitorizate cu ajutorul unor instrumente sensibile moderne, pentru a putea recepţiona din timp semnale care să sugereze reactivarea vulcanică.