Pasiunea pentru astrofotografie și pentru vânarea eclipselor totale de Soare l-au determinat pe astronomul Știință&Tehnică Cătălin Beldea să participe la o expediție inedită care a u urmărit fotografierea eclipsei din 20 martie, în faza de totalitate, în nordul Europei, la granița stratosferei.
Iată primele declarații și fotografii ale astronomului amator Cătălin Beldea:
„Pe 20 aprilie, am participat la un zbor unic, impresionant. Împreună cu o trupă de americani, bine instruită și condusă de Dr. Glenn Schneider (NASA), am interceptat, la 12.000 m altitudine, umbra eclipsei totale de Soare. Din București, atunci când norii au permis, eclipsa a putut fi observată ca una parțială, dar din nordul Atlanticului și până la Polul Nord, pe o fâșie îngustă de numai 150 de km, s-a văzut totală.
În jurul orei 7:30, am decolat din Dusseldorf, la bordul unui Boeing 737-800, al companiei germane AirBerlin. Am zburat spre Nord-vest, cu Soarele în spate, așa că am avut rar ocazia să vedem cum Luna intră în fața Soarelui și atunci pentru scurt timp, când piloții efectuau manevre de repoziționare. Cu doar 6 minute înainte de totală, căpitanul, un tip tânar, a așezat aeronava așa încât toți cei 56 de pasageri, vânători de eclipse înrăiți (Glenn are nu mai puțin de 32!), să poată vedea fenomenul de la geamurile de pe dreapta avionului.
La ora 9:43:30, cu o viteză de 3200 de km/h, umbra Lunii ne-a ajuns din spate. A urmat „inelul cu diamant” și totalitatea! Deocamdată vă spun că a fost cea mai spectaculoasă eclipsă din cele 8 observate de mine până acum.”