Potrivit unui nou studiu efectuat de Universitatea Oxford, femeile mai înalte sunt expuse unui risc crescut de cancer. Studiul relevă faptul că riscul de cancer la femei creşte cu 16% pentru fiecare 10 cm de înălţime. Cercetările anterioare indicaseră deja această legătură între înălţime şi riscul de cancer, dar cercetarea prezentă extinde studiul la mai multe tipuri de afecţiuni oncologice, ţinând cont şi de stilul de viaţă şi nivelul de trai al subiecţilor.
Un raport al studiului a fost publicat pe site-ul Lancet Oncology. Dr. Jane Green, coordonator al cercetării, de la Unitatea Epidemiologică Oncologică a Universităţii Oxford, susţine că „legătura dintre înălţimea ridicată a persoanei şi riscul crescut de apariţie a cancerului este aceeași, indiferent de originea sa europeană, asiatică sau nord-americană. Mai mult, această legătură pare a fi similară în mai multe tipuri de cancer, ceea ce sugerează existenţa unui mecanism de bază comun, care probabil se dezvoltă în stadiile incipiente ale vieţii, în timpul perioadei de creştere.”
Pentru a investiga impactul înălţimii asupra riscului de cancer, dr. Green şi colegii săi au evaluat asocierea dintre înălţime şi alţi factori relevanţi pentru expunerea la riscul cancerigen într-un studiu efectuat asupra 1.3 milioane femei de vârstă mijlocie din Regatul Unit, desfăşurat în perioada 1996-2001. În acest an, după zece ani de la finalizarea respectivului studiu, au fost identificate 97.000 cazuri de cancer între subiecți.
Riscul de cancer general creştea o dată cu înălţimea, la fel şi riscurile de apariție a tipurilor specifice de cancer (de sân, ovarian, melanoame maligne etc.). Totodată, autorii studiului au efectuat o meta-analiză, comparând rezultatele obţinute cu rezultatele altor zece studii anterioare.
Deşi nu este stabilit cu precizie modul în care înălţimea influenţează riscul de cancer, se pare că influenţele mediului asupra persoanei, inclusiv modul de alimentaţie şi bolile copilăriei, ar putea fi implicate. Rezultatele sugerează că majorarea mediei de înălţime a persoanelor din cursul secolului 20 ar putea explica schimbările recente în incidenţa cazurilor de cancer.
Importanța studiului stă în înţelegerea modului de dezvoltare a celulelor canceroase, atâta timp cât persoanele nu îşi pot influenţa înălţimea, afirmă dr. Green – de altfel, persoanele înalte sunt mai puţin expuse riscului de boli cardiace.