0
(0)

Oamenii de știință studiază legătura dintre evenimentele cosmice și  mersul piețelor de acțiuni.

 

Prăbușirea dramatică a Burselor mondiale și violențele de la Londra, cele mai grave survenite în ultimele decenii în Marea Britanie, au umplut în primele săptămâni din august (o perioadă de obicei săracă în evenimente) ziarele și jurnalele de știri ale televiziunilor din toată lumea. Cine poartă vina? Bancherii avizi, speculanții fără scrupule, tinerii furioși care și-au pierdut încrederea în viitor, poliția incompetentă sau liderii politici incompetenți? Unii cercetători cred că există o legătură între toate aceste evenimente și steaua aflată în centrul sistemului nostru solar.

Potrivit NASA, la începutul lunii august, planeta a fost afectată de trei ploi puternice cu material solar, fenomene a căror forță nu a fost una deosebit de puternică, care au un ciclu de 11 ani, dar sunt totuși motiv de îngrijorare pentru unii. Soarele traversează ciclic perioade de activitate mai slabă sau mai intensă, care se exprimă prin prezența pe suprafața lui a unor pete solare sau a unor șuvoaie de plasmă care interferează cu câmpul magnetic terestru. În mediile științifice se știe că aceste furtuni geomagnetice pot avea efecte și asupra oamenilor, de exemplu alterându-le starea de spirit sau predispunându-i  la comportamente negative.

În ultimul timp, un număr tot mai mare de studii asociază ciclurile solare și furtunile geomagnetice cu tot soiul de evenimente, de la atacuri cardiace la prăbușirea piețelor financiare. Unii cercetători au demonstrat pe parcursul timpului chiar o creștere a cazurilor de depresie și a numărului sinuciderilor pe parcursul unor perioade caracterizate de dereglări ale magnetosferei terestre, potrivit Reuters.
Pe tema legăturii dintre furtunile magnetice și căderea Burselor există până și un studiu realizat în 2003 de specialiștii de la Federal Reserve din Atlanta. Autorii, Anna Krivelyova de la Boston College și Cesare Robotti de la Atlanta Federal Reserve susțin în studiul lor că, din cauza activității din spațiu, investitorii la Bursă o iau razna fără să-și dea seama, sunt mai predispuși la anxietate și depresie, iar acestea i-ar determina să-și asume riscuri inutile.

Traderii, administratorii de hedge fund și investitorii pot dormi o vreme liniștiți: în următoarele luni nu sunt așteptate alte furtuni solare. Totuși, experții de la National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) prevăd pentru viitor o intensificare a furtunilor solare, al căror „vârf” este așteptat în 2013.
Sursa: Corriere della Sera

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here