0
(0)

UPDATE 2

Programul ”Galaxy Explorers” de la Therme București, în weekendul 4-5 iunie

Sâmbătă 4 iunie, începând cu ora 19:00, clienții Therme București pot participa la o nouă sesiune a programului de science talks al Academiei S&T, speakerii fiind următorii:

  • Marc Ulieriu, redactor-șef S&T, prezintă explorarea spațiului cosmic din cele mai vechi timpuri până la zborul din 1983 – „De la Galileo Galilei la Dumitru Prunariu”
  • Claudiu Andone, tech-editor S&T, povestește despre roverele de pe Planeta Roșie și programul Mars 2020 – cel mai performant robot care va ajunge pe Marte
  • Alexandru Safta, genetics-editor S&T, readuce în actualitate cel mai apropiat obiect ceresc de planeta noastră, și anume Luna: ce surprize ne mai ascunde, cum am putea să o exploatăm, etc.

Începând cu ora 21:00, în funcție de condițiile atmosferice, clienții Therme pot participa la programul de observații astronomice, beneficiind de 3 telescoape profesionale și de asistența a trei specialiști de la clubul „Ia cu stele”: Vlad Dumitrescu, Mihai Vlăduț și Elisabeta Petrescu.

Seara este dedicată planetei Saturn, inelelor sale și sateliților săi, printre care Titan, dar se mai observă și roiuri globulare și stele-duble. Programul de observații astronomice continuă și duminică 29 mai, de la ora 21:00.

VĂ AȘTEPTĂM LA THERME BUCUREȘTI ÎN WEEKENDUL 4-5 IUNIE!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

UPDATE 1

Programul ”Galaxy Explorers” de la Therme București, în weekendul 28-29 mai

Sâmbătă 28 mai, începând cu ora 19:00, clienții Therme București pot participa la programul de science talks al Academiei S&T, speakerii fiind următorii:

  • Marc Ulieriu, redactor-șef S&T, prezintă zborurile stratosferice românești, la granița spațiului cosmic
  • Cătălin Beldea, astro-editor S&T, le împărtășește celor prezenți din experiența sa de vânător de eclipse în jurul lumii: când și unde se observă cele mai spectaculoase fenomene astronomice vizibile pe Terra?
  • Claudiu Andone, tech-editor S&T, povestește despre roverele de pe Planeta Roșie și programul Mars 2020 – cel mai performant robot care va ajunge pe Marte

Începând cu ora 21:00, în funcție de condițiile atmosferice, clienții Therme pot participa la programul de observații astronomice, beneficiind de 3 telescoape profesionale și de asistența a trei specialiști: Cătălin Beldea, Mihai Vlăduț și Vlad Dumitrescu. Programul de observații astronomice continuă și duminică 29 mai, de la ora 21:00, acest weekend special fiind dedicat planetei Marte.

VĂ AȘTEPTĂM LA THERME BUCUREȘTI ÎN WEEKENDUL 28-29 MAI!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

În cadrul celei de-a doua zile Astro Fest a fost anunțat un lucru foarte surprinzător pentru lumea științifică de la noi, dar și pentru pasionații de astronomie: în 2016 se construiește observatorul Therme „Dumitru Prunariu”, primul observator privat din România.

Pentru a celebra cum se cuvine această acțiune îndrăzneață, Academia S&T propune seria de prelegeri „Galaxy Explorers”, care se desfășoară la Therme în următoarele weekenduri, până la mijlocul lui iunie.

Ce înseamnă „Galaxy Explorers”?

Începând cu weekendul 21-22 mai, echipa Știință&Tehnică realizează o serie de prelegeri și prezentări din categoria „science talk”, dar și un program de observații astronomice cu ajutorul telescoapelor profesioniste (acțiune direct legată de capriciile vremii…).

În seara zilei de sâmbătă, începând cu ora 19:00, aveți ocazia să-i urmăriți „în acțiune” pe specialiștii Știință&Tehnică, după cum urmează:

  • Alexandru Mironov – subiectul său este legat de ceea ce ne așteaptă în jurul anului 2050: liftul spațial, orașul spațial și alte proiecte de viitor în care vor fi implicați copiii de azi
  • Cristian Român – realizează o călătorie interstelară de la Big Bang și primele stele până în prezent, încercând să răspundă la întrebări esențiale: ce știm și ce nu știm despre Univers, cum s-a născut și evoluat Universul și galaxia noastră, etc.
  • Cătălin Beldea – specialistul în astronomie al Știință&Tehnică (și, deocamdată neoficial, cel mai mare „vânător de eclipse” de la noi) ne explică detaliat când și cum se observă cele mai spectaculoase fenomene astronomice vizibile de pe Terra, dar și care este rolul științific al acestora.
  • Alexandru Safta – editorul S&T readuce în actualitate cel mai apropiat obiect ceresc de planeta noastră, și anume Luna: ce surprize ne mai ascunde, cum am putea să o exploatăm, etc.
observatorul-therme---stiinta-tehnica-3
Alexandru Mironov răsfoind la Astro Fest o ediție cu totul specială a revistei Știință&Tehnică, dedicată prietenului său, astronautul român Dumitru Prunariu

De la ora 21:00, cei prezenți la Therme pot lua parte la programul de observații astronomice, datorită celor trei telescoape profesioniste puse la dispoziție de Știință&Tehnică și colaboratorii noștri. Seara de sâmbătă 21 mai este dedicată planetei Jupiter și sateliților săi, dar mai pot fi observate și roiuri globulare sau stele-duble. Celor interesați le stau la dispoziție specialistul S&T Cătălin Beldea, alături de alți doi astronomi, care vor oferi asistență, informații utile și scurte prelegeri despre corpurile cerești observate, pe tot parcursul evenimentului.

DE REȚINUT! PROGRAMUL DE PRELEGERI „GALAXY EXPLORERS” AL ACADEMIEI S&T SE DESFĂȘOARĂ ÎN FIECARE WEEKEND, PÂNĂ LA JUMĂTATEA LUNII IUNIE!

Află mai multe detalii despre orarul „Galaxy Explorers” și cum ajungi la Therme

Despre observatorul Therme „Dumitru Prunariu”

Observatorul astronomic de la Therme București va fi dotat cu aparatură de ultima generație destinată specialiștilor, adusă în premieră în România, precum și cu telescoape destinate astronomilor amatori și un planetariu digital modern.

Este un proiect unic pentru țara noastră, primul observator astronomic privat din România.

Observatorul „Dumitru Prunariu” se va adresa atât specialiștilor din domeniu, universităților care doresc să facă cercetare și observații cu caracter științific, cât și astronomilor amatori și, nu în ultimul rând, copiilor, elevilor și studenților.

Deci nu va fi doar un observator destinat profesioniștilor din domeniu, pentru că ne dorim să aducem știința mai aproape de oameni, vrem să o popularizăm mai ales în rândul copiilor și tinerilor.

observatorul-therme---stiinta-tehnica-1
Cătălin Beldea, specialistul S&T în astronomie, a făcut anunțul oficial al construirii observatorului Therme „Dumitru Prunariu” chiar în prezența astronautului român și a celor 10 invitați ai acestuia la Astro Fest

Observatorul va fi constituit dintr-o clădire principală, care va cuprinde un planetariu cu o cupolă de 5 m, cu o capacitate de 20-30 de spectatori, un telescop de tip Ritchey Chretien cu o deschidere de 500 mm, destinat specialiștilor, un spațiu expozițional și un astroboutique, de unde se vor putea achiziționa suveniruri și produse astrofoto.

În imediata vecinătate a clădirii principale, se vor construi patru cupole cu o înălțime de 2,5-3 metri, în care vor fi amplasate trei instrumente destinate pasionaților de astronomie: o lunetă cu o deschidere de 180-200 de mm destinată studiului planetelor, precum și a galaxiilor, nebuloaselor și altor obiecte cerești îndepărtate, un telescop catadioptric (Cassegrain) cu o deschidere de 400 de mm, potrivit pentru observații „deep sky” (observații ale obiectelor cerești îndepărtate), și o lunetă solară cu ajutorul căreia va putea fi observat soarele.

Proiectul este gândit modular, astfel încât să poată fi extins cu ușurință. Vom avea un radiotelescop pentru studiului cerului înnorat, precum și o sală de curs și o sală de evenimente. Pe lângă observații astronomice, vizitatorii vor putea urmări proiecții la planetariu și vor putea realiza fotografii cu ajutorul unor echipamente performante.

observatorul-therme---stiinta-tehnica-2
Cu ocazia aniversării a 35 de ani de la misiunea în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu este celebrat într-un mod inedit: primul observator privat din România va purta numele primului astronaut român!

Observatorul Therme „Dumitru Prunariu” va fi finalizat în câteva luni, reprezentând un efort care merită aplauze: investiția este estimată la circa un milion de euro, iar aparatura și dotările beneficiază de tehnologii de ultimă generație.

Știință&Tehnică salută și cu această ocazie acest adevărat exemplu de implicare a sectorului privat în domeniul educației și vă așteaptă cu drag la prelegerile „Galaxy Explorers”, la Therme București!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?