5
(9)

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a șaptea pandemie de holeră a continuat să progreseze. Agenția citează cifre în creștere, favorizate în special de diverse fenomene precum conflictele, schimbările climatice și lipsa facilităților de apă potabilă, printre altele.

Produsă de bacteria Vibrio choleræ, holera este cunoscută încă din secolul al XIX-lea. Limitată strict la specia umană, această boală se caracterizează prin diaree violentă și foarte abundentă, a cărei consecință principală este deshidratarea severă. În forma sa majoră clasică, moartea poate afecta mai mult de jumătate din cazuri. Contaminarea este în general orală, prin consumul de alimente sau băuturi contaminate.

Pe 4 septembrie 2024, OMS a publicat statisticile globale privind holera pentru 2023. Potrivit autorilor, a șaptea pandemie continuă să progreseze, evidențiată de o creștere a cazurilor și a deceselor. Anul 2023 se caracterizează printr-o creștere de 13% a numărului de cazuri și de 71% a deceselor față de 2022. Anul trecut, peste 4.000 de pacienți și-au pierdut viața din cauza acestei boli, care este destul de ușor de prevenit și de tratat. Mai mult, trebuie să știți că în 2023, 45 de țări au raportat cazuri de holeră față de 44 în 2022 și 35 în 2021. În plus, 38% dintre cazuri au vizat copii sub cinci ani. Distribuția geografică a bolii s-a schimbat. Într-adevăr, se vorbește despre o scădere cu 32% a cazurilor în Orientul Mijlociu și Asia, dar o creștere cu 125% în Africa.

Deoarece consumul de alimente sau băuturi contaminate reprezintă principala cauză a acestei boli, populațiile cele mai defavorizate sunt cele mai grav afectate, în special cele care nu au acces la canalizare cu apă. Alți factori agravează situația, în special subdezvoltarea, sărăcia, schimbările climatice (variabile în funcție de zonă) și dezastrele naturale. Să menționăm, de asemenea, conflictele în curs, precum și conflictele emergente care provoacă mișcări ale populației. Pe baza datelor preliminare, OMS indică faptul că criza globală de holeră va continua până în 2024. Într-adevăr, 22 de țări raportează în prezent epidemii active. Cu toate acestea, numărul de cazuri în primele opt luni ale anului este mai mic decât în aceeași perioadă din 2023.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?