0
(0)

Avionul IAR-99 Șoim a fost plasat în rândurile celor mai performante avioane de școală, antrenament și atac la sol existente la ora actuală pe plan mondial, fapt ce a contribuit, dacă avem în vedere și prețul de cost competitiv al avionului, la promovarea acestuia și pe plan internațional.

În această promovare, a fost recomandat și de caracteristicile de zbor și de stabilitate ale avionului, în comparație cu alte aeronave din categoria sa, precum și de impresiile lăsate piloților străini care au zburat cu acest avion, impresii menționate în diferite reviste și publicații de aviație din țară și străinătate. Avioanele IAR-99 Șoim sunt capabile să asigure antrenamentul avansat al personalului navigant din unitățile militare, cu un cost al orei de zbor de aproximativ 2-3 ori mai mic decât al personalului navigant care s-ar antrena pe avioane multirole.” (Ing. Av. Ioan Ștefănescu, General Maior și Cercetător Științific Gradul I – INCAS)

iar-99-soim-incas-stiinta-tehnica-2
Stoica Grigorie, Mirea Mitică, Briciu Liviu, Ștefănescu Ioan, Tamaș Gheorghe și Bică Traian

Aflate încă din anul 1988 în serviciul Forțelor Aeriene Române și în dotarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene, aeronavele de școală, antrenament și atac la sol IAR-99 Șoim se situează printre cele mai sigure aeronave din lume de acest tip. De asemenea, ele îndeplinesc cerințele de interoperabilitate stabilite de Forțele NATO.

Motivați de necesitatea unei dezvoltări continue, dezvoltatorii principali ai aeronavei IAR-99 Șoim – INCAS și Avioane Craiova S.A. – lucrează în prezent, alături de ceilalți parteneri, la un demonstrator tehnologic modernizat, denumit IAR-99 TD. Acest demonstrator va reprezenta trecerea spre o nouă generație a avioanelor de școală, antrenament de trecere și antrenament avansat.

Pentru a marca realizarea avionului IAR-99 Șoim, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” și Avioane Craiova S.A. vor organiza, în curând, un eveniment dedicat Programului IAR-99 Șoim, în contextul împlinirii și celebrării a 30 de ani de la primul zbor efectuat de aeronava IAR-99 Șoim. Acest eveniment va avea loc la Fabrica Avioane Craiova S.A., locul unde aeronava a prins aripi.

Totodată, acest eveniment va fi un semn de recunoștință pentru domnul Ing. Av. Ioan ȘTEFĂNESCU, General Maior și Cercetător Științific Gr. I (INCAS), pentru implicarea și devotamentul cu care a condus programul de dezvoltare a avionului IAR-99 Șoim. În cadrul acestui eveniment, va avea loc și o Ceremonie oficială de înmânare a medaliilor IAR-99 Șoim, realizate de INCAS în contextul celebrării a 30 de ani de la primul zbor efectuat de aeronava IAR-99 Șoim. Medaliile vor fi înmânate de către Directorul General al INCAS, domnul Cătălin Nae și de către Directorul General al Fabricii Avioane Craiova S.A., domnul Mișa Popic.

IAR – 99 ȘOIM

Dezvoltarea avionului IAR-99 Șoim (inițial, denumit inițial IAR-99 Standard) a fost demarată în anii ‘70, acesta fiind primul avion de școală și antrenament proiectat și realizat integral în România, cu ajutorul căruia piloții militari români se pot antrena pentru trecerea pe avioanele militare ale Armatei Române. În prezent, avionul IAR-99 Șoim este compatibil cu MIG-21 „Lancer”.

Dezvoltarea acestui avion reprezintă o dovadă remarcabilă a capabilităților industriei aeronautice românești în proiectarea și execuția produselor de aviație, dar și a celor industriale. Astfel de capabilități au fost dovedite de către dezvoltatorii principali ai Programului IAR-99 Șoim, mai precis de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS, proiectantul acestui avion, dar și de Fabrica de Avioane Craiova S.A., fabricantul acestuia, care a construit 28 de astfel de aparate, aflate în serviciul Forțelor Aeriene Române.

iar-99-soim-incas-stiinta-tehnica-3
Echipa IAR-99 INCAS

Modernizarea avionului IAR-99 Șoim s-a realizat în colaborare cu firma ELBIT SYSTEMS Ltd din Haifa (Israel). Primul zbor al aeronavei IAR-99 Șoim a fost efectuat la 21 decembrie 1985, pe pista Centrului de Încercări în zbor de la Craiova. Meritele și eforturile proiectanților și inginerilor pentru calitățile operaționale ale aeronavei au fost recunoscute prin participarea la principalele Saloane Aeronautice Internaționale de la Paris (Le Bourget) și Anglia (Farnborough).

Printre aceste calități operaționale competitive la nivel internațional amintim:

  • atac la sol asupra trupelor și obiectivelor terestre ale inamicului în câmpul tactic și operativ, precum și operațiuni de sprijin acordat trupelor proprii;
  • interceptarea și distrugerea țintelor aeriene, la altitudini mici și medii;
  • cercetare și recunoaștere aeriană în câmpul tactic și operativ;
  • bruiaj radioelectronic activ (orbire electronică);
  • lansare și dispersare de ținte false;
  • avertizare antiradar;
  • sistem de radiolegătură secretă cu salt de frecvență;
  • luptă în condiții meteorologice normale sau grele, pe timp de noapte și zi (Forward Looking Infra Red Laser);
  • scaune de catapultare etc.

În plan internațional, avionul IAR – 99 Șoim se află în competiție cu:

  • C101 (CASA – Spania);
  • MB339 (Aermachi – Italia);
  • L159 ALCA (Aero Vodochody – Cehia);
  • MIG AT (Miko-ian – Rusia);
  • ALPHA JET (Dassault Aviation – Franța);
  • K8 (Nan Chang – China);
  • IA-63 (Pampa – Argentina);
  • Hawk 60 (British Aerospace – Marea Britanie).

Această competitivitate a stârnit un interes real pentru achiziționarea avioanelor IAR-99, interes manifestat de țări precum: Bolivia, Paraguay, Ghana, Eritrea, Israel, Croația, India sau Vietnam. De ce? În primul rând, pentru că avionica și sistemele moderne de navigație și armament îl plasau în topul primelor 3 avioane la această clasă, având chiar un element de unicitate reprezentat de sistemul DASH (Display And Sight Helmet) și care putea fi achiziționat la un preț foarte atractiv față de celelalte

Achiziționarea unui avion IAR-99 Șoim era de 3 ori mai ieftină decât a unui HAWK60, de 2,5 ori mai ieftină decât a unui MIG AT și de 2 ori mai ieftină decât a unui ALPHA JET. Totodată, costurile operaționale erau diminuate pentru că avionul IAR-99 ȘOIM permitea o utilizare mai eficientă a timpului de zbor în misiuni de antrenament și instruire, fapt care conducea la reducerea costurilor efective, asigurând un înalt nivel de pregătire a piloților.

În prezent, după cum vă spuneam la începutul acestui articol, specialiștii de la Avioane Craiova S.A. colaborează cu cercetătorii de la Institutul Național pentru Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” pentru construirea noii generații de avioane de antrenament, succesoarele Șoimului românesc.

IAR-99 TD, PRECURSORUL AVIONULUI DE ȘCOALĂ ȘI ANTRENAMENT DE NOUĂ GENERAȚIE

Proiectul IAR-99 TD vizează dotarea forțelor aeriene cu un avion care asigură antrenamentul avansat la costuri reduse, ducerea unor acțiuni de luptă în sprijinul forțelor terestre, precum și posibilitatea exportului unui produs românesc. Așadar, fabricarea acestui avion va avea un impact asupra sectorului economic românesc prin câștigarea unor comenzi de cooperare internațională, un câștig care ar fi putut exista încă din perioada anilor ‘80, dar care nu s-a concretizat la acea vreme.

Prototipul este așteptat a fi gata de testare în anul 2018 și reprezintă un pas-cheie în dezvoltarea pe termen lung a noii generații de avioane de antrenament produse în țara noastră. De altfel, IAR-99 TD își propune să se încadreze în generația 4.5 de avioane de antrenament.

Această realizare va demonstra încă o dată că România poate asigura producția integrală a unei aeronave (Cătălin Nae, Director General INCAS)

La nivel conceptual, demonstratorul va permite totodată proiectarea și optimizarea costurilor de operare și mentenanță pentru o aeronavă de școală și antrenament avansat, valorificând experiența acumulată în exploatarea aeronavei IAR-99 Șoim și utilizând noile concepte de monitorizare a sănătății structurii, managementul integrat al resurselor la bordul aeronavei și mentenanța predictivă la nivelul flotei în exploatare.

IAR-99 TD reprezintă o etapă esențială în cadrul strategiei pe termen lung de dezvoltare a unei aeronave de școală și antrenament de nouă generație. Demonstratorul tehnologic are la bază o aeronavă IAR-99 Șoim (prototip 7003) supusă transformărilor la fabricantul Avioane Craiova S.A. și va integra toate dezvoltările specifice programului. Noua platformă tehnologică va fi introdusă într-un program de testare la CCIZ – Centrul de Încercări în Zbor Craiova, începând cu anul 2018.

iar-99-soim-incas-stiinta-tehnica-4

Un element de noutate va fi constituit de bordul complet digitalizat, care împreună cu sistemul HOTAS (Hands On Throttle-And-Stick), avionica modernă și sistemul de comunicații compatibil cu cele mai recente standarde NATO, vor permite realizarea de misiuni de antrenament complexe, ce includ comunicarea cu rețeaua de radare la sol și simularea de ținte virtuale. Aeronava va fi propulsată de un motor Honeywell TFE731-40 și va fi dotată cu radar de bord de ultimă generație.

Conceptul pentru noul avion de antrenament, destinat a fi integrat într-un complex de antrenament și pregătire al piloților, va răspunde cerințelor impuse de dezvoltarea capacităților de apărare a țării. Totodată, dezvoltarea conceptului vizează un parteneriat strategic cu principalii furnizori de tehnologie avansată și cu industria românească de aviație, capabilă să mențină aeronava concepută și realizată în România în topul celor mai performante avioane de școală și antrenament avansat existente.

PRINCIPALELE PERFORMANȚE ALE AVIONULUI IAR-99 ȘOIM

Varianta de antrenament

  • Viteza maximă în zbor orizontal la H=0: 760-830 km/h
  • Viteza maximă în zbor orizontal la H=9.000 m: 800-850km/h
  • Numărul Mach maxim de zbor la H=0: 0,63-0,70
  • Numărul Mach maxim de zbor la H=9.000 m: 0,70-0,76
  • Viteza ascensională la H=0: 25-30 m/s
  • Plafonul practic (Vv =2,5 m/s): 12.000 m
  • Lungimea de decolare; 850 m
  • Lungimea de aterizare: 950 m
  • Durata maximă de zbor cu combustibil intern (rezerva de combustibil 3%): 2h 30min
  • Distanța maximă de zbor cu combustibil intern (rezerva de combustibil 3%): 1.100 km

Varianta de luptă cu cinci puncte de acroșare

  • Viteza maximă de zbor orizontal la H=0: 640 km/h
  • Viteza ascensională la H=0: 15-20 m/s
  • Plafonul practic: 10.000 m
  • Lungimea de decolare: 950 m
  • Lungimea de aterizare: 1.150 m
  • Durata maximă de zbor cu combustibil intern (rezerva combustibil 10%): 1h 30min
  • Distanța maximă de zbor (rezerva combustibil 0): 950 km

Date tehnice

  • Instalaţia de forţă: un motor cu reacţie Rolls Royce Viper Mk 632-41M, cu o forţă de tracţiune de 17,79kN
  • Lungimea: 11,1m
  • Înălţimea: 3,9m
  • Anvergura: 9,85m
  • Greutatea gol: 3.200 kg
  • Greutatea maximă la decolare: 5.600kg

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?