0
(0)

De la înființarea BASF Kids’ Lab în România, în 2014, peste 1500 de elevi au vizitat laboratorul aflat în incinta Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor. Acolo, elevii cu vârste între 6 și 12 ani sunt implicați într-o serie de experimente spectaculoase, pentru a descoperi lumea din jur prin intermediul chimiei. Anul acesta, la Gala CSR Awards Romania 2016, proiectul a primit recunoaștere la nivel național pentru aportul adus in domeniul educației.

Kids-Lab-2

Laboratorul permite derularea în echipă a unor activități sub îndrumarea unui profesor și a studenților din cadrul facultății. Pot fi efectuate mai multe experimente, însă cele care se desfășoară în prezent au în centru apa și folosirea ei într-o manieră responsabilă. Astfel, într-unul dintre acestea, elevii învață cum apa reziduala este purificata în stațiile de epurare. Alt experiment le arată cum anumite materiale (polimeri) pot stoca o cantitate de apa de câteva ori mai mare decât greutatea lor. Copiii sunt ajutați astfel să înțeleagă cum pot fi reduse pierderile de apa în diverse domenii. În plus, aceste activități vin și în ajutorul învățătorilor și profesorilor, care au astfel ocazia sa exemplifice noțiunile predate la școală.

„Motivul pentru care am ales să oferim acces copiilor la un astfel de laborator este simplu: trăim într-o perioada în care chimia este prezentă în aproape toate domeniile vieții, însă rareori avem acces în culise, acolo unde se desfășoară experimente și unde sunt create moleculele care au permis progresul spectaculos din ultimele decenii. Pentru copii, aceasta este o ocazie de a descoperi lumea din jur într-un mod nou, interactiv și, de a le stimula interesul fata de acest domeniu. În fond, deciziile privind cariera sunt luate adesea pe baza unor evenimente la care am asistat de timpuriu”, explică Diana Ursachi – Public Relations and Communication Manager la BASF.

Daca înainte de începerea activităților copiii nu par foarte interesați de fizică sau chimie, la finalul orei de laborator aproape toți vor să devină cercetători! Mai mult, orele de laborator ne arată că disciplina și rigoarea necesare în lucrul cu substanțe chimice pot fi respectate cu ușurință chiar și de către elevii foarte energici, atât timp cat regulile sunt explicate pe înțelesul lor, iar elevii iau parte direct la experimente în loc să fie simpli observatori.

Kids-Lab

Fiind încurajați să își dezvolte atât curiozitatea cât și îndemânarea, elevii rețin informațiile mult mai ușor atunci când sunt implicați activ, pe principiul „Spune-mi și o să uit. Arata-mi și s-ar putea să îmi amintesc. Implică-mă și voi înțelege.” Din acest motiv, mulți dintre elevii care participa la experimente vor să revină.

Accesul în laborator este gratuit, în baza unei rezervări prealabile, iar vizitatorii primesc instructaj și echipament de protecție din partea celor care îi asistă în această activitate. Proiectul se bucura de Sprijinul Societății de Chimie din România. Pentru mai multe informații accesați pagina Kids‘ Lab.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?