1
(1)

Cercetătorii din Hong Kong susţin că au demonstrat că un foton nu poate depăşi viteza luminii în vid. Acest rezultat întăreşte concluzia trasă printr-o simulare a Big Bang-ului, despre imposibilitatea de realizare a călătoriei în timp.

 

Rezultatele coincid cu teoria lui Einstein potrivit căreia nimic nu se poate deplasa cu o viteză mai mare decât cea a luminii.

Visul omenirii de a călători în timp se întemeia pe speranţa că Einstein a greşit. În 1999, atunci când unii cercetători au descoperit pulsuri optice în medii specifice ca fiind supra-luminale (cu o viteză mai mare decât cea a luminii), speranţa părea a fi întemeiată, însă, ulterior s-a demonstrat că acestea erau doar un efect optic. De atunci, au avut loc dezbateri cu privire la capacitatea fotonilor de a călători mai rapid decât lumina.

Experimentul, coordonat de o echipă a Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong, condusă de profesorul Shengwang Du, a măsurat viteza fotonilor cu ajutorul unor unde controlabile. Modul de desfăşurare al experimentului, potrivit unui comunicat de presă al Universităţii, este următorul: „echipa de cercetători a generat o pereche de fotoni, apoi a trecut unul dintre ei printr-un grup de atomi de rubidinum răciţi cu ajutorul laserelor, rezultând astfel un efect de transparenţă indusă electromagnetic. Astfel au reuşit să observe pentru prima oară precursorul optic al fotonului. Echipa a descoperit că cea mai rapidă parte a fotonului, unda precursoare, se deplasează întotdeauna cu viteza luminii în vid. Chiar dacă aceasta ar fi fost mai rapidă de atât, principala parte a fotonului tot nu ar fi putut depăşi precursorul.”

Concluzia nu poate fi decât una singură: imposibilitatea călătoriei în timp.

Fotonul sau cuanta de lumină este particula elementară responsabilă pentru toate fenomenele electromagnetice. Deși \”descoperitorul\” fotonului, Gilbert Lewis, susținea în 1926 că fotonii nu pot fi creați ori distruși,  teoriile și practicile ulterioare au demonstrat contrariul.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 1 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here