Graficul de mai sus are un mesaj simplu: Majoritatea anilor, chiar și anii cu temperaturi record, au câteva luni care au temperaturile obișnuite pentru perioada respectivă.
După cum arată graficul, anul trecut nu a fost deloc așa. Primele luni ale anului au fost neobișnuit de calde. Și apoi, începând din iunie, temperaturile au crescut la cote record – și au rămas acolo!
Și fiecare lună, din iunie încoace, a stabilit un nou record de temperaturi ridicate pentru luna respectivă. Așa că nu este de mirare că 2023 va intra în cartea recordurilor ca departe cel mai cald an din istoria consemnată.
UE avertizează
Mai multe organizații diferite mențin înregistrări ale temperaturii globale; în timp ce folosesc metode ușor diferite, tind să producă numere foarte asemănătoare. Așadar, în următoarele câteva săptămâni, vă puteți aștepta ca fiecare dintre aceste organizații să anunțe temperaturi record (NASA și Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere vor face acest lucru vineri). Marți, 9 ianuarie, a venit rândul Uniunii Europene, prin programul său Copernicus de observare a Pământului.
Copernicus evaluează 2023 ca fiind cu aproape 1,5 ° C peste temperaturile preindustriale și cu aproximativ 0,17 ° C peste 2016, anterior deținător al celui mai cald an înregistrat. Diferența dintre 2023 și 2022 a fost și cea mai mare schimbare pe un singur an din record, confirmând faptul că încălzirea din ultimul an a fost excepțională.
Reperul de 1,5° C este semnificativ, deoarece multe țări s-au angajat să încerce să limiteze încălzirea globală la acest punct. Asta nu înseamnă că am eșuat; temperatura medie pentru ultimul deceniu este încă sub aceasta. Dar acest anunț arată cât de puțin timp ne rămâne pentru a acționa, înainte de a suporta consecințele mai radicale ale schimbărilor climatice.
Analiza Copernicus notează câteva puncte de referință zilnice suplimentare în înregistrarea anuală. Acesta definește temperaturile preindustriale ca fiind cele suportate între 1850-1900. Înregistrările din această perioadă sunt suficient de rare încât, mai degrabă decât datele zilnice de temperatură, să fie tratate ca o medie lunară. Deci, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Copernicus este să compare temperaturile zilnice din 2023 cu luna echivalentă din recordul preindustrial.
Chiar și având în vedere această limitare, unele dintre rezultatele acestei comparații au fost izbitoare. Pentru prima dată, zilele individuale în 2023 au fost cu 2,0 ° C peste media lunară preindustrială. Aproape jumătate din zilele din 2023 au fost cu 1,5 °C mai calde decât înregistrările preindustriale și a fost prima dată când fiecare zi a fost cu cel puțin 1,0 °C mai caldă.
De ce atât de extrem?
Cel mai simplu răspuns este El Niño. Ultimii ani El Niño a fost destul de puternic, faza mai rece a oscilației sudice. Dar a început să se estompeze pe tot parcursul primăverii și, la jumătatea anului, a sosit un El Niño slab. În mod normal, un El Niño relativ slab ca acesta ar avea un efect limitat asupra temperaturilor globale și, în orice caz, ar dura ceva timp pentru ca efectul său să fie simțit în temperaturile globale.
Analiza Copernicus sugerează că mai mulți factori suplimentari, slabi, ar fi putut contribui la căldura anului. Acestea includ emisii mai scăzute de aerosoli de răcire din transport maritim, un vârf în ciclul solar și niveluri ridicate de vapori de apă în stratosferă din cauza erupției vulcanului Hunga Tonga. Pe cont propriu, impactul oricăreia dintre acestea ar fi probabil minim. Cu toate acestea, în combinație cu El Niño slab și emisia continuă de gaze cu efect de seră, acestea ar fi putut îmbunătăți ceea ce era deja un an excepțional de cald.
Anunțul despre căldura anului 2023 vine la doar câteva luni după un set de negocieri ONU privind schimbările climatice pe care mulți le-au luat în derâdere. Poate dacă documentul despre care vorbim acum era publicat la acea dată, ar fi râs mai puțini. Mai ales pentru că analiza evidențiază și că emisiile de dioxid de carbon și metan au crescut anul trecut.
Sursa informației: arstechnica.com