4.5
(2)

Oamenii de știință au descoperit că masa optimă pentru călătoriile lungi în spațiu ar arăta cam așa: o salată de kale cu cartofi dulci și soia.

Menținerea unei diete echilibrate poate fi destul de dificilă pe Pământ, dar este și mai dificil în spațiu – mai ales când vorbim despre misiuni pe distanțe lungi. Deși agricultura spațială a făcut progrese în ultimii ani, cultivarea culturilor proaspete în spațiu nu este o sarcină ușoară, iar fiecare bucățică de hrană sau picătură de apă stocată pe o navă spațială adaugă la încărcătură, îngreunând astfel nava în timpul călătoriei sale în afara orbitei.

Oamenii de știință au studiat recent posibilele mese bogate în nutrienți potrivite pentru călătoriile spațiale pe termen lung, cum ar fi potențialele misiuni pe Marte, care satisfac atât nevoile nutriționale ale astronauților, cât și un gust mai bun decât alternativele existente. Au testat 10 feluri de mâncare pentru a vedea care ar fi masa optimă pentru astronauții bărbați. Iar pentru femeile astronaute, plănuiesc să studieze în mod special mesele în viitorul apropiat. Cea mai bună masă ar ajuta călătorii în spațiu să obțină caloriile și varietatea de nutrienți de care au nevoie în timpul odiseii ​​lor și să folosească culturi care ar putea fi cultivate în spațiu cu apă minimă.

În cele din urmă, cea mai bună masă spațială s-a dovedit a fi o salată copioasă de varză, conform studiului lor, publicat pe 13 decembrie în jurnal. ACS Știința și Tehnologia Alimentelor.

„Aceste evaluări sunt pași esențiali către fezabilitate în misiunile spațiale umane pe termen lung, de exemplu, pe Marte”, au scris autorii.

Călătorii în spațiu au cerințe nutriționale diferite decât au oamenii de pe Pământ. Asta pentru că astronauții se confruntă cu factori de stres unici, inclusiv vibrațiile, zgomotul, imponderabilitate, radiațiile cosmice și schimbările drastice de temperatură inerente zborurilor spațiale.

Cercetările sugerează că un astronaut de sex masculin trebuie să consume aproximativ 1,2 kilograme de alimente pe zi pentru a-și menține greutatea corporală și nivelul de energie. Acea dietă ar trebui să includă mai mult decât dublul carbohidraților și proteinelor decât ar avea nevoie o persoană obișnuită de pe Pământ.

Având în vedere acest lucru, echipa a evaluat o varietate de ingrediente bogate în nutrienți folosind un model statistic, care a măsurat și capacitatea alimentelor de a fi cultivate în spațiu sau depozitate pentru o perioadă lungă de timp într-o navă spațială. Acest model a dat 10 „mese spațiale”; patru erau vegetariene, iar șase erau făcute cu legume și carne.

În comparație cu plantele, opțiunile de carne oferă de obicei o concentrație mai mare de anumiți nutrienți cheie, cum ar fi proteinele și vitamina B12. Cu toate acestea, depozitarea produselor de origine animală „necesită un spațiu mare pentru misiuni spațiale pe termen lung”, ceea ce le face ingrediente dificile de inclus în mod regulat în dieta unui astronaut, au scris autorii studiului. (În plus, acolo nu sunt încă metode eficiente de cultivare a cărnii de laborator, deși domeniul avansează.)

Echipa nu a putut include produse de patiserie precum pâinea, deoarece firimiturile pot pluti în microgravitație și pot deteriora echipamentele din navă spațială.

Culturile, pe de altă parte, ar putea fi realizate în timpul călătoriilor în spațiu. Luând în considerare toți acești factori, modelele cercetătorilor au determinat că felul de mâncare optim pentru a satisface nevoile nutriționale ale astronauților, în același timp fezabil pentru călătoriile în spațiu, este o salată vegetariană făcută cu soia, semințe de mac, orz, kale, arahide, cartofi dulci și semințe de floarea soarelui – fără sos pentru salată.

„Cred că alegerea lor a fost foarte bună”, a declarat pentru Live Science Kathleen Carter, un cercetător în nutriție de la Universitatea Central State din Ohio, care nu a fost implicat în studiu. „Cred că, pe măsură ce începem să ne extindem în spațiu, va trebui să apelăm la mai multe plante. Va trebui să fim capabili să ne creștem propriile resurse”.

Dincolo de valoarea nutritivă, cercetătorii au studiat un alt factor în masa ideală a astronautului: gustul. Au hrănit patru voluntari cu salata spațială optimizată și au înregistrat feedback-ul cu privire la palatabilitatea acesteia. În general, rezultatele au fost pozitive, un voluntar spunând că i-a „plăcut gustul dulce al cartofilor și prospețimea crocantă”.

Cu toate acestea, cercetătorii au semnalat unele limitări cu această opțiune de masă.

În timp ce unele plante, inclusiv varza chinezească și roșiile, au fost cultivate în spațiu în ultimele decenii, încă nu există un sistem de cultivare fiabil și eficient pentru a maximiza producția în acest mediu, au observat ei în studiu. În plus, salatei optimizate îi lipsesc încă unele dintre vitaminele și mineralele de care un astronaut ar avea nevoie în fiecare zi, deși acestea ar putea fi furnizate prin suplimente, au scris autorii.

Studiile viitoare ar trebui să ia în considerare și cerințele dietetice culturale și individuale ale fiecărui astronaut, a spus Carter. Meniul lor spațial ar trebui să vizeze orice alergii, preferințe personale sau restricții alimentare, a adăugat ea.

„Diferitele culturi vor dori diferite tipuri de alimente”, a spus Carter. „Asigurându-vă că mâncarea arată bine, că are gust bun [și] că este ceva ce doresc cu adevărat să mănânce, pe lângă faptul că este foarte dens în nutrienți, va fi foarte important.”

Cercetătorii intenționează să își folosească modelele pentru a proiecta mese pentru femeile astronaute și pentru a încorpora mai multe culturi în algoritm.

Sursa informației: livescience.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here