Numeroase studii au arătat deja că poluarea aerului reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea umană și contribuie la o multitudine de boli cronice, precum afecțiuni respiratorii, tulburări cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, efectele sale asupra sănătății reproductive rămân prost înțelese, deși apar semne îngrijorătoare și un studiu a arătat în mod deosebit un risc crescut de avort spontan. Un nou studiu realizat în Statele Unite dezvăluie că expunerea mamei și paterne la poluanții comuni ai aerului ar putea crește, de asemenea, riscul de infertilitate. El a fost publicat în Environment International.
Știam deja din studiile anterioare că expunerea la poluarea aerului contribuia, probabil, la infertilitate. Până acum a fost dificil de determinat dacă toxinele afectează mai mult bărbații sau femeile, deoarece ambii părinți se confruntă cu expuneri similare. De asemenea, a îngreunat identificarea punctului precis în procesul de proiectare în care a avut loc daune.
Pentru a înțelege mai bine procesele de lucru, cercetătorii americani a studiat cazurile a aproximativ 1.400 de bărbați și femei care au încercat să aibă un copil prin fertilizare in vitro (FIV). Această metodă a permis cercetătorilor să examineze separat oocitele donate (care se dezvoltă în ouă) și spermatozoizii, toate dezvoltate în medii fizice distincte.
Până acum se presupunea că poluarea aerului afectează mai mult femeile, dar noul studiu arată că expunerea paternă este, de asemenea, o problemă. „De obicei nu ne gândim la expunerea partenerului de sex masculin în perioada de dinaintea concepției, dar noi și alții arătăm din ce în ce mai mult că expunerile bărbaților sunt importante, atât în ceea ce privește fertilitatea, cât și potențial pentru rezultatele sănătății copiilor nenăscuți”, insistă Audrey Gaskins, cercetător. la Universitatea Emory și autorul principal al studiului.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii examinat datele privind calitatea aerului din codurile poștale ale participanților și din clinicile de fertilitate pentru a stabili expunerea acestora la diferiți poluanți. Acest lucru a dezvăluit apoi că expunerea la carbon organic și particule fine în timpul ciclurilor de dezvoltare a ovulelor și a spermei a fost puternic asociată cu efecte adverse asupra supraviețuirii oocitelor, fertilizării și calității embrionului. Particulele fine sunt un poluant atmosferic obișnuit produs de vehiculele cu motor diesel, centralele electrice, instalațiile industriale și fumul de incendiu din regiunile afectate. Anul acesta, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a scăzut pragul la care intervine pentru a reduce nivelurile acestui poluant, deoarece cercetările au arătat că este mai toxic decât se credea anterior. Audrey Gaskins indică un exemplu concret în cercetările anterioare, care arăta în mod clar că soțiile ofițerilor de poliție rutieră din India, unde nivelurile de poluare a aerului sunt ridicate, au avut rate de sarcină de succes mai scăzute. Expunerea la carbon organic, o componentă a particulelor fine, în timpul stimulării ovariene (o etapă a fertilizării in vitro în care ovulația este indusă medical) pare să crească probabilitatea ca ouăle să nu supraviețuiască. Acest poluant pare să afecteze și foliculogeneza și spermatogeneza, pași cruciali în dezvoltarea ovulelor și spermatozoizilor. „Studiul evidențiază cu adevărat că chiar și aceste expuneri pe termen scurt, în perioadele critice, sunt importante”, spune Gaskins. Mai mult, chiar și calitatea aerului din interiorul clinicilor părea să joace un rol. Studiul a constatat că nivelurile ridicate de carbon organic în ziua în care ovocitele au fost dezghețate au fost asociate cu o supraviețuire scăzută, în timp ce nivelurile ridicate de ozon au fost legate de rate mai scăzute de fertilizare. Această corelație a fost observată chiar dacă clinicile au de obicei sisteme de filtrare a aerului. O mică consolare: studiul, totuși, nu a găsit niciun efect pentru câțiva alți poluanți ai aerului, cum ar fi dioxidul de azot.
Persoanele care doresc să rămână însărcinate pot lua anumite măsuri pentru a se proteja de infertilitate. Cercetătorii propun soluții cum ar fi utilizarea unui sistem de filtrare HEPA de interior sau filtre de înaltă eficiență pentru cuptor (valoarea de raportare a eficienței minime sau MERV) capabile să filtreze particulele fine. Gaskins recomandă, de asemenea, evitarea zonelor cu trafic intens și rămânerea în casă în zilele în care nivelurile de poluare a aerului par deosebit de ridicate.