0
(0)

O insulă formată din masa plastică aruncată an de an în apele oceanelor se formează în Oceanul Arctic, asemenea deja celebrelor insule din Pacific, Atlantic Oceanul Indian. De vină, de data aceasta, pare a fi Marea Britanie, principalul poluator din zonă.

2,5 milioane de tone de plastic sunt aruncate anual de Marea Britanie. Din acestă cantitate, mai puțin de un sfert este reciclat, iar o mare parte ajunge în ocean. Chiar dacă nu este poluatorul numărul unu al lumii, Marea Britanie este principala vinovată de uriașele cantități de plastic care ajung în Oceanul Arctic, se arată într-un studiu publicat de Institutul Grantham din cadrul Colegiului Imperial din Londra.

Conform specialiștilor britanici, plasticul care nu este aruncat înapoi pe plaje, sau care nu se scufundă, ajunge după circa doi ani în Oceanul Arctic, după ce este purtat de curenți prin Marea Barents și nordul Norvegiei. Cantitățile din ce în ce mai mari de mase plastice care se acumulează în apropierea Polului Nord tind să formeze o nouă insulă de gunoi, așa cum s-a întâmplat deja în oceanele Pacific, Atlantic sau Indian. O parte din acest plastic este ingerat de păsări sau animale marine, care îl confundă cu hrana. Alte organisme sunt, pur și simplu, otrăvite de acesta sau rămân prinse printre resturi.

Uniunea Internatională pentru Conservarea Naturii a numit deja microplasticul (particule minuscule de plastic care se degradează în apa oceanului) „un dezastru pentru Oceanul Arctic”. Deși Institutul Grantham a publicat și o serie de măsuri care trebuie luate imediat, este puțin probabil ca ele să se și aibă un impact major în viitorul apropiat.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?