4.5
(8)

Un nou studiu prezintă modul în care inteligența artificială poate îmbunătăți îngrijirea pacienților cu cancer și poate prezice nevoile acestora de sprijin psihosocial. Această nouă inteligență artificială a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Columbia Britanică și de la British Columbia Cancer Center.

Sănătatea mintală are o influență asupra tratamentului și calității vieții persoanelor cu cancer. Astfel, pacienții bolnavi de cancer care suferă de depresie și anxietate pot avea rezultate mai slabe de recuperare. Detectarea precoce a persoanelor care trebuie îndrumate către un consilier sau un psihiatru poate îmbunătăți apoi și crește șansele de succes a tratamentului.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică și Centrul de Cancer din Columbia Britanică (Canada) a cercetat o nouă modalitate de a ajuta pacienții bolnavi cancer. Ei au dezvoltat o nouă inteligență artificială bazată pe procesarea limbajului natural. Obiectivul acestei noi inteligențe artificiale este acela de a prezice cât mai devreme posibil ce pacienți cu cancer vor trebui să consulte un psihiatru în anul viitor. Inteligența artificială este, de asemenea, capabilă să diferențieze dacă pacientul trebuie să consulte un consilier specializat în îngrijire psihosocială, mai degrabă decât un psihiatru.

 „Inteligența artificială ar putea îndruma oncologul să vorbească cu pacientul despre serviciile psihiatrice sau să solicite trimiterea pacienților unui e-mail cu o listă personalizată de servicii disponibile”, a spus cercetătorul principal Dr. John-Jose Nunez, psihiatru și cercetător ls Universitatea din Columbia Britanică, autor principal al studiului care a fost publicat în Nature Communications Medicine.

În studiul este prezentat modul în care funcționează această nouă inteligență artificială, prima din lume care prezice rezultatele asupra sănătății mintale folosind documente medicale non-psihiatrice. Atunci când un pacient este internat într-un centru oncologic, acesta se întâlnește cu un medic oncolog, specialist în cancer, care întocmește un raport de consultație după o primă programare. Pe parcursul acestor programari, specialistul analizeaza istoricul medical al pacientului si optiunile de tratament de urmat. Documentul este ușor accesibil și poate conține informații relevante pentru prezicerea nevoilor psihosociale. Prin urmare, acest raport îl va fi procesat de inteligența artificială pentru a identifica pacienții care necesită sprijin psihologic.

Inteligența artificială folosită se bazează pe procesarea limbajului natural. Inteligența artificială „citește” rapoartele medicului și detectează indicii subtile despre psihologia pacientului ascunse în limbajul medical. Progresele recente în procesarea limbajului natural se bazează în special pe arhitectura rețelelor neuronale profunde. Așa-numitele rețele neuronale „convoluționale” sunt deosebit de eficiente în domeniul vederii computerizate. Aceste aparate și-au manifestat și interesul pentru analiza documentelor digitizate, în speță rapoartele medicilor. În aceste texte, modelele sunt capabile să înțeleagă modul în care cuvintele se raportează între ele, chiar dacă nu sunt direct adiacente.

Odată cu aceste noi progrese, inteligența artificală preia acei termeni cheie care sugerează o nevoie crescută de servicii psihologice, cum ar fi cuvinte legate de antecedentele familiale de cancer, obiceiuri de consum de alcool sau droguri, anumite tipuri de cancer agresive sau tulburări psihologice anterioare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?