4.6
(11)

Dacă v-ați imaginat vreodată cum ar fi să călătoriți printr-o gaură neagră dar nu știți cum ar fi o asemenea călătorie NASA vă oferă or soluție. O nouă vizualizare vă permite să vă îndreptați spre o gaură neagră și să treceți dincolo de orizontul evenimentului. Orizontul evenimentelor al unei găuri negre este limita critică dincolo de care legile fizicii pe care le cunoaștem dispar. Gândește-te la asta ca la un fel de punct cosmic fără întoarcere. Odată ce treci această linie invizibilă, chiar și lumina, nu mai poate scăpa de atracția gravitațională a găurii negre. Noțiunea de orizont al evenimentelor al unei găurii negre este una dintre cele mai complexe idei din astrofizică. Ea ne obligă să regândim în mod fundamental natura spațiului, timpului și gravitației. Cu toate acestea, datorită tehnologiei de ultimă oră a NASA, acum este posibil să vizualizați cum ar fi să zburați sau să cădeați într-unul dintre aceste obiecte.

Jeremy Schnittman, un astrofizician la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA, se află în spatele acestor vizualizări inovatoare. Gaura neagră în cauză este similară cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă care se află în inima galaxiei noastre. În această vizualizare, vă deplasați cu viteze apropiate de viteza luminii, apropiindu-vă treptat de gaura neagră. Cercetătorii vă propun două scenarii diferite: unul în care o cameră (reprezentând un astronaut) evită îngust orizontul evenimentelor și se plasează pe orbită în jurul găurii negre supermasive (primul videoclip), iar celălalt în care trece dincolo de orizontul evenimentelor (al doilea videoclip).

Trebuie să remarcăm faptul că este o gaură neagră supermasivă ar putea fi ”benefică”. În cazul unei găuri negre mai puțin masivă, se produce procesul de ”spaghetificare” înainte de a traversa orizontul evenimentelor. Acest lucru poate părea contraintuitiv la început. Cu toate acestea, dimensiunea orizontului de evenimente al găurilor negre este direct legată de masa lor. Cu cât obiectul original este mai masiv, cu atât gaura neagră rezultată va fi mai masivă și orizontul său de evenimente va fi mai mare. Cu toate acestea, chiar dacă orizontul evenimentelor este mai mare, gravitația din apropierea acelui orizont este mai puțin intensă datorită dimensiunii sale mai mari. Pentru găurile negre cu masă stelară, dimensiunea lor mică înseamnă că orizontul evenimentelor este mult mai mic și, prin urmare, gravitația este mult mai intensă în apropierea acestuia. Acest lucru poate cauza forțe de maree distructive asupra obiectelor care se apropie prea mult.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 11

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?