4.2
(9)

DARPA, agenția americană specializată în dezvoltarea tehnologiilor militare, tocmai a anunțat un succes semnificativ. Inteligența artificială integrată într-un avion de luptă modificat a reușit să înfrunte cu ușurință un pilot uman în timpul unui antrenament de luptă.

Știm că inteligența artificială este integrată într-un număr tot mai mare de sectoare și activități. Cum era de așteptat, armata americană a lucrat la diferite proiecte pentru a o integra tehnologiile militare . De exemplu, din decembrie 2022 la inteligența artificială capabilă să piloteze avioane de luptă așa cum ar face un om.

După ce a efectuat mai multe simulări de luptă aeriană cu acest ”pilot artificial”, DARPA a dorit să meargă mai departe prin integrarea inteligenței artificiale în sistemele unui avion de luptă experimental: X-62 A, care este un F-16D modificat. Dezvoltată  de compania Lockheed Martin, această aeronavă a fost proiectată pentru zbor autom. De exemplu, încorporează un sistem de simulare Vista, un algoritm MFA și un sistem de control autonom SACS responsabil cu controlul comenzilor aeronavei.

După mai multe teste de zbor reușite, DARPA a vrut să pună la încercare capacitățile de pilotare ale inteligenței artificiale, de data asta, într-o situație de luptă. După ce a decolat cu succes de la baza Edwards Air Force din California, inteligența artificiale a luat parte la antrenamentul de luptă aerian împotriva unui pilot de luptă al forțelor aeriene americane în septembrie 2023.

Potrivit DARPA, AI a gestionat perfect această confruntare. Rețineți că la bordul X-62 A se aflau piloți umani, mai întâi pentru a analiza comportamentul AI, apoi pentru a recăpăta în cele din urmă controlul asupra aeronavei în cazul unei probleme. Dar, potrivit agenției americane, nu a fost necesară nicio intervenție umană. DARPA spune că cele două aeronave s-au implicat în „lucrări apropiate de mare intensitate” la până la 600 de metri altitudine și 1.200 de mile pe oră (1.931 km/h). Cu toate acestea, este imposibil de știut cine a fost marele câștigător al acestei „lupte de câini” simulate… DARPA a preferat să păstreze secretul asupra rezultatului luptei.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.2 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?