Cu siguranță viitorul interfețelor cu utilizatorul (UI) se va baza pe gesturi, dovada fiind chiar introducerea sistemului Kinect de către Microsoft în controlarea PC-ului.
Totuși, un grup de specialiști de la MIT vede lucrurile diferit, bazându-se pe „sfidarea gravitației” pentru a crea o UI tangibilă și totuși futuristă, care le permite utilizatorilor să interacționeze fizic cu obiecte plutitoare în spațiul tridimensional pentru a controla diferitele sisteme de operare și dispozitive.
Prototipul ZeroN al celor de la MIT constă dintr-o mică sferă metalică ce levitează într-un spațiu deschis și pe care utilizatorii o pot manevra mișcând-o de colo-colo prin aer. Suspendată printr-un camp electromagnetic puternic, sfera chiar pare să plutească, iar gradul la care sistemul menține bila stabilă chiar și când aceasta este mișcată de-a lungul celor trei axe este chiar impresionant. Sfera plutește până când este mișcată, iar atunci când este poziționată într-un punct rămâne acolo. În plus, „asezonată” cu un software special, bila devine un instrument pentru diverse aplicații.
Principiul de funcționare al mecanismului se bazează pe un electromagnet de precizie montat pe un element de acționare de deasupra spațiului de lucru al lui ZeroN. Electromagnetul se poate deplasa ajustându-și rapid atracția magnetică sau rezistența în funcție de poziția sferei în spațiu, o valoare măsurată la fiecare câteva milisecunde de o rețea de camere în infraroșu. Deci, deși ZeroN pare să plutească de parcă ar sfida gravitația, fenomenul este pur mecanic, iar ceea ce implică în esență este un electromagnet precis și software-ul potrivit pentru a menține stabilitatea sferei.
Următorul pas ar putea aduce înlocuirea elementului de acționare cu solenoizi, care i-ar putea permite sistemului să găzduiască alte câteva obiecte în spațiul de lucru al lui ZeroN în același timp, permițând o gamă cu totul diferită de aplicații. Mai multe detalii, în videoclipul de prezentare.
Sursa