Oficialii companiei T-Platforms, din Moscova, au anunţat că dezvoltă un supercomputer pentru Universitatea Lomonosov din Moscova, marcând astfel intenţia Rusiei de a intra în cursa construcţiei de sisteme Exascalare, alături de China, SUA, Japonia şi Uniunea Europeană.

 

Computerul de 10 petaflopi al celor de la T-Platforms, companie a mai construit un sistem de 1.3 petaflopi pentru Universitatea Lomonosov, va fi gata până la sfârşitul anului viitor, va folosi cipuri Intel şi Nvidia, zvonindu-se că ar putea folosi chiar viitorul cip MIC al celor de la Intel. Răcirea acestui „monstru” se va face cu apă.

Până în prezent, bariera de 10 petaflopi a fost depăşită de „K Computer” al celor de la Fujitsu.

Aceste super calculatoare constituie doar începutul, sistemele Exascalare având o putere de calcul de 1.000 de petaflopi. Construcţia unor astfel de sisteme presupune noi metode de dezvoltare a microprocesoarelor, memoriilor, mediilor de stocare.

Rusia se angajează să aibă capacităţi computaţionale exascalare până în 2018-2020 fiind pregătită să investească în acest sens, potrivit reprezentanţilor T-Platforms.

 

Sursa