0
(0)

În seara de 20 mai în America şi dimineaţa de 21 mai în Asia de sud-est şi Japonia, se produce o eclipsă inelară de Soare.

 

Dacă acum două săptămâni înregistram fenomenul de “super-Lună” acum, în fază de lună nouă, astrul nopţii e atât de departe de noi încât nu acoperă în totalitate discul solar, reuşind să producă doar o eclipsă inelară, în locul unei mult mai interesante eclipse totale.

Fenomenul începe la răsăritul Soarelui, în dimineaţa zilei de 21 mai, la est de Hong-Kong, trece peste Taiwan şi Japonia, traversează Pacificul de nord şi linia de separare a zilelor, pentru a se termina la apus, în ziua de 20 mai, undeva în nord-vestul statului american Texas.

Eclipsa inelară va avea o magnitudine de 0,9439, adică Luna va acoperi din discul solar numai 94,39%. Deşi banda centrală parcurge o zonă opusă Europei, eclipsa, e adevarat parţială şi cu o acoperire de numai 8-13%, poate fi văzută şi din zonele nordice ale continentului nostru, acolo unde Soarele nu apune: de deasupra paralelei 60, în partea europeană a Rusiei, şi de deasupra paralelei 67, în Scandinavia.

Pentru urmărirea eclipsei live pe internet, vă recomand câteva site-uri de pe banda eclipsei, dar atenţie la ora la care eclipsa se produce în zona respectivă.

  • Hong Kong, începând cu ora 00:11 (ora României): http://www.weather.gov.hk/gts/hksm/astrophoto.htm
  • Japonia, începând cu ora 00:20
  • SUA, începând cu ora 03:25 http://www.ustream.tv/channel/scottys-sky

 

Transmisiile vor funcţiona numai în cazul în care cerul va fi senin în zonele mentionate.

Pentru informaţii detaliate, accesaţi site-ul NASA dedicat acestui fenomen sau urmăriţi filmul realizat tot de agenţia americană, folosind şi două imagini realizate de echipa Ştiinţă & Tehnică la fenomene asemănătoare din trecut:


Sursa: www.astrofoto.ro

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here