Cu ocazia întâlnirii anuale a Societăţii Radiologice din America de Nord, cercetătorii Universităţii de Medicină din Indiana, SUA, au prezentat un studiu efectuat pe tineri, potrivit căruia, după o săptămână în care au jucat jocuri video violente, creierele acestora au prezentat schimbări în regiunile asociate cu controlul cognitiv şi emoţional.
Cercetătorii Universităţii Indiana se chinuie de mai bine de zece ani să descopere efecte ale violenţei media asupra comportamentului, dar acest experiment este primul care conţine dovezi palpabile în acest sens. Studiul arată relaţia directă între jucatul jocurilor video cu conţinut violent şi schimbări în regiunile creierului asociate funcţiilor cognitive şi emoţionale.
Controversa privind efectul sau lipsa de efect a jocurilor video violente asupra jucătorilor durează de mai mulţi ani, anul trecut ajungând chiar pe masa judecătorilor Curţii Supreme Americane – dar, la acea vreme existau prea puţine dovezi întemeiate ştiinţific care să susţină efectul neurologic negativ.
La realizarea studiului au participat 28 de adulţi sănătoşi, de gen masculin, cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, fără prea mare experienţă în jucatul pe calculator. Subiecţii au fost împărţiţi în două grupuri de câte 14, iar membrii primului grup au jucat un joc „shooter” câte 10 ore pe zi timp de o săptămână, luând pauză în săptămâna următoare. Al doilea grup nu a jucat niciun joc video în perioada celor două săptămâni.
Toţi cei 28 de subiecţi au fost supuşi câte unui test RMN funcţional atât la începutul studiului, cât şi după cele două săptămâni de desfăşurare. În cadrul testului, una dintre probele Stroop consta în apăsarea unui buton asociat culorii unui cuvânt afişat. Cuvinte care indicau activităţi violente erau interpuse între cuvinte „paşnice”.
După săptămâna de joc, cei 14 membri „jucători” prezentau o activitate redusă a lobului frontal inferior stâng şi a cortexului cingulat anterior, comparativ cu testul iniţial şi cu rezultatele celorlalţi 14 membri. După cea de-a doua săptămână, în care nu s-au mai jucat, activitatea cerebrală a revenit aproape la normal.