Video-ul postat pe youtube de formația suedeză Wintergatan la începutul acestei luni a ajuns, după numai 4 zile, la peste 5,6 milioane de vizualizări! Nici nu e de mirare: într-o lume atât de tehnologizată și digitalizată, orice ”utilaj” mecanic devine pur și simplu o extravaganță.

Mașinăria la care ”cântă” compozitorul Martin Molin nu e altceva decât un fel de calculator antic, care poate fi ”programat” să redea o anumită melodie în funcție de bilele care cad pe un xilofon. Poate nu vă vine să credeți, dar astfel de ”automatoni” au existat încă de acum sute de ani – după cum puteți citi și în Revista Știință&Tehnică din februarie.

Pentru asamblarea dispozitivului Marble Machine (”mașina cu bile”, în traducere) a fost nevoie de nu mai puțin de 3.000 de piese realizate manual, cu precizie de ceasornicar. Iar melodia este obținută prin utilizarea a 2.000 de bile. Și mai interesant este că dispozitivul e pus în funcțiune doar de o persoană, fără a se apela la circuite electrice sau robotizate.

Pentru realizarea acestei mașinării a fost nevoie de 14 luni de muncă asiduă, iar muzicianul declară că i-a fost mai simplu să realizeze manual și să potrivească piesele decât prin utilizarea unui program 3D.