0
(0)

Oamenii de știință germani au observat pentru prima oară un fragment din structura materiei întunecate, cea care determină locul de formare al galaxiilor în Univers.

 

Astrofizicienii Observatorului Universitar din München au detectat un liant de materie întunecată în timp ce alătura două clustere galactice. Specialiștii au folosit o tehnică ce le-ar putea permite să înțeleagă structura Universului și să identifice sursa misterioasei substanțe invizibile suspectată că ar reprezenta aproape 80% din materia Cosmosului.

Potrivit modelului standard cosmologic, stelele și galaxiile vizibile trasează un tipar pe cer cunoscut sub denumirea de „pânză cosmică”, pânză țesută inițial de materia întunecată. La scurt timp după Big Bang, regiunile mai dense ale acestei „țesături” au atras materia întunecată, care s-a adunat în cheaguri din loc în loc, mai multe cheaguri reunite generând lungi fire de materie întunecată, sau filamente. Clustere galactice s-au format atunci pe nodurile pânzei cosmice, acolo unde filamentele se intersectau.

Astrofizicienii germani au studiat un filament consistent, lung de 18 megaparseci și cu o masă de 6,5 × 1013 până la de  9,8 × 1013 ori mai mare decât masa Soarelui, care leagă clusterele galactice Abell 222 și Abell 223. Examinând razele X emise de plasma filamentului, observate cu ajutorul navei spațiale XMM-Newton, echipa științifică a calculat că nu mai mult de 9% din masa acestuia poate fi alcătuită din gaz fierbinte, simulările computerizate sugerând mai departe că alte 10 procente din masă s-ar putea datora stelelor și galaxiilor vizibile, restul fiind materie întunecată.

Astrofizicienii nu cunosc exact modul în care materia vizibilă urmează tiparele descrise de materia întunecată, dar noile tehnici și telescopul spațial japonez Astro-H X-ray, ce se va lansa în 2014, vor putea caracteriza starea de ionizare și temperatura plasmei din filamente, ceea ce va contribui la discernerea dintre diferitele modele precum și la înțelegerea modului în care structurile cu pricina s-au format. De asemenea, misiunea spațială Euclid, programată să se lanseze în 2019, va permite mijloace de observare și analiză mult îmbunătățite asupra materiei întunecate.

Sursa

Foto: Markus Gann, via Shutterstock

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here