0
(0)

Mulți biologi sunt de părere că microbi marțieni ar putea trăi sub straturile de gheață de la polii planetei roșii sau chiar în bălțile cu apă extrem de sărată care s-ar afla în subsolul lui Marte, dar nu și-au putut da seama încă ce ar putea consuma ele.

 

Gary King, biolog al Universității din Loisiana, crede că răspunsul surprinzător ar puntea veni de la gazul atmosferic fărăr miros cunoscut sub denumirea de dioxid de carbon. S-a constatat că destul CO pătrunde în solul marțian din atmosfera planetei încât să hrănească o abundență de forme de viață. Asemenea organisme ar arăta, probabil, precum Alkalilimnicola ehrlichii, un microb consumator de monoxid de carbon, descoperit în 2007, în California.

Practic, astrobiologii știu acum despre o sursă de energie pentru sistemele microbiene, care ar putea exista oriunde în subsolul marțian, aproape de suprafață.

Microbii pot extrage energie din monoxidul de carbon printr-un proces denumit oxidare. Pe scurt, aceasta înseamnă reatașarea unui atom de oxigen la CO, care îl transformă înapoi în dioxid de carbon. Astfel, reacția produsă eliberează o cantitate de energie. Iar specialiștii știu deja sigur despre câțiva compuși din solul lui Marte pe care microbii ipotetici i-ar putea folosi pentru a oxida monoxidul de carbon, așa cum este molecula perclorat.

Momentan, niciunul dintre roverele marțiene Curiosity și Opportunity nu este echipat cu instrumentele care să permită detectarea vieții și nici nu se află în zonele unde ar putea exista aceasta, potrivit calculelor oamenilor de știință.

Dar NASA evaluează în prezent o misiune propusă, denumită Icebreaker Life, care ar putea fi trimisă spre Marte în 2021 și ar putea detecta microorganisme. Iar noua cercetare oferă motive suplimentare în sensul abilitării unei asemenea misiuni.

Sursa

Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here