0
(0)

Oamenii de știință de la NASA au așteptat cu nerăbdare primele analize ale atmosferei marțiene, efectuate cu ajutorul instrumentelor de la bordul roverului Curiosity.

 

Mai ales un gaz, metanul, care ar putea fi un indicator al existenței vieții pe Marte, reprezenta unul dintre obiectivele de cercetare a atmosferei de pe planeta Marte. Abia pe 2 octombrie, NASA a comunicat primele rezultate, obținute cu ajutorul unui dispozitiv extrem de precis, TLS (Tunable Laser Spectrometer – Spectrometrul Laser Acordabil). Până în prezent analiza detaliată a atmosferei marțiene în căutarea metanului s-a făcut de la distanță, fie cu ajutorul instrumentelor de la bordul orbiterelor marțiene, fie cu ajutorul telescoapelor în infraroșu de pe Terra.

Rezultatele obținute până acum semnalau existența unor urme de metan în atmosfera marțiană, în concentrații mici, dar semnificative. Deoarece metanul se descompune sub acțiunea radiațiilor ultraviolete, acest metan trebuia să fie generat pe planeta Marte (de surse geologice sau biologice). Din păcate datele obținute până în prezent nu aveau gradul de precizie impus de rigoarea științifică. Acesta este motivul pentru care erau așteptate cu nerăbdare măsurătorile obținute de instrumentul TLS, de la bordul roverului Curiosity.

Din păcate, pentru noi, cei care așteptăm cu nerăbdare confirmarea existenței vieții pe Marte, rezultatele sunt, deocamdată dezamăgitoare. Cel puțin în zona craterului Gale, locul în care a asolizat Curiozity, concentrația de metan în atmosfera marțiană este cuprinsă între 0 și 5 părți/miliard, cu un grad de încredere de 95%. Această concentrație extrem de scăzută ar exclude sursa biologică pentru metanul marțian. Dacă pe Marte sursa metanului ar fi fost bacteriile aflate în subsolul planetei, atunci concentrația de metan ar trebui să fie cuprinsă între 20 și 35 părți/miliard.

Totuși, să nu ne pierdem speranța. Este vorba doar de un prim set de măsurători, dintr-o singură locație de pe Marte. Pentru a trage o concluzie mai apropiată de adevăr va trebui să avem răbdare, să vedem cum evoluează concentrația metanului din atmosfera marțiană în zona craterului Gale și, mai apoi, să vedem care vor fi rezultatele măsurătorile efectuate de o viitoare sondă a ESA, Trace Gas Orbiter, care va fi lansată în 2016.

Sursa: Nature, NASA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here