5
(1)

Regiunea Jebel Qurma din Iordania, din zona cunoscută ca Deșertul Negru, una dintre cele mai secetoase și mai aride zone de pe glob, arăta cu totul altfel acum 2.000 de ani. Această imagine a fost relevată de descoperirea recentă a mii de inscripții și petroglife care arată o regiune plină de viață, în care abundau animalele dar și oamenii.

Expediția arheologică din Iordania a fost condusă de arheologul Peter Akkermans și echipa sa de la Universitatea Leiden din Olanda, iar descoperirile acestei echipe sunt pe cale să schimbe o parte importantă a istoriei. Miile de petroglife arată că deșertul de azi era, acum 2.000 de ani, o regiune ce mustea de viață. În imaginile lăsate de oamenii de acum două milenii apar antilope, cămile, lei, struți și alte animale încă neidentificate, precum și oamenii care le vânează.

Pe rocile gravate apar și scurte inscripții în alfabetul saifaitic, un alfabet străvechi folosit în Irdania, Arabia Saudită și Siria. Din puținele interpretări oferite până acum, reiese că locuitorii regiunii Jebel Qurma au avut conflicte cu nabateenii, creatorii celebrei așezări de la Petra. În prezent, se încearcă traducerea altor texte, precum și înțelegerea modului în care acest ținut odată înfloritor s-a transformat într-un deșert neprimitor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?