Grupul Nanoco, din Manchester, Marea Britanie, colaborează cu producătorii asiatici de componente electronice pentru a scoate pe piață, până la finele anului viitor, televizoare suple cu ecran plan, având la bază tehnologia nanocristalelor – cunoscute și ca puncte cuantice. Peste încă trei ani, aceeași tehnologie va fi utilizată în realizarea de ecrane flexibile și chiar în design-ul interior, pentru tapete.
Tehnologia nanocristalelor nu este foarte nouă, dar compania britanică, ce se laudă cu poziția de lider mondial în producția de puncte cuantice fără cadmiu – este prima care le poate produce în masă, potrivit directorului executiv de la Nanoco Michael Edelman. Această performanță deschide noi orizonturi ale includerii în premieră a nanocristalelor într-o largă gamă de produse de larg consum, precum și în noi aplicații.
Punctele cuantice sunt nanomateriale cu un miez semiconductor și cu structură exterioară organică. Această structură poate fi modificată astfel încât nanocristalele să funcționeze în aplicații ce pot întrebuința mai multe sisteme. Punctele cuantice sunt folositoare, printre multe altele, pentru elementele fotovoltaice și suprafețele lor organice pot fi astfel manipulate încât nanocristalele să poate fi folosite pentru ecranele electroluminiscente, pentru iluminatul în stare solidă și pentru imagistica biologică.
Cristalele individuale de tip punct cuantic luminos sunt de 100.000 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr uman. Folosite în numere uriașe, ele pot creea pe pereți ecrane cât o încăpere. Abilitatea de a controla dimensiunea unui nanocristal îi permite producătorului să determine lungimea de undă a emisiei luminoase, ceea ce decide culoarea luminii pe care ochiul o va percepe. În timpul producției, punctele cuantice pot fi reglate încât să emită orice culoare, ba chiar să emită dincolo de spectrul vizibil, în infra-roșu sau în ultraviolet.
Sursa