0
(0)

Zilele trecute co-fondatorul Microsoft Paul Allen şi-a anunţat planurile de a lansa în spaţiu navete spaţiale cargo fără echipaj. Astfel, după Jeff Bezos de la Amazon.com sau Richard Branson de la Virgin, încă un miliardar intră în cursa spaţială privată, accelerată după ce NASA şi-a retras navetele.

 

Paul Allen, în vârstă de 58 de ani, doreşte dezvoltarea unei aeronave gigantice care să ducă navetele spaţiale direct pe orbită. Proiectul, numit Statolaunch Systems, este dezvoltat împreună cu pionierul spaţiului Burt Rutan.

Diferenţa faţă de programele NASA constă în modul de lansare – în timp ce Agenţia Spaţială Americană lansează rachete de pe rampe de lansare, proiectul Stratolaunch va lansa navetele direct de la mare înălţime.

\"(w540)

Utilizarea acestei tehnologii de lansare nu este o premieră, însă oferă mai multă flexibilitate, minimizează constrângerile legate de vreme şi este mai eficientă din punct de vedere al consumului de carburant.

Gigantica nava va fi motorizată de nu mai puţin de şase motoare de Boeing 747 Jumbo şi va avea o anvergură a aripilor de 117 metri, astfel că va fi cea mai lată aeronavă din istorie.

Nava Stratolaunch va avea montată pe partea inferioară o rachetă  de circa 40 metri lungime, ce va fi construită de compania SpaceX,  deţinută de Elon Musk, de la PayPal, care deja a mai construit cu succes o rachetă comercială.

Construcţia gigantului zburător a început deja într-un hangar din Deşertul Mojave, din California, iar primele zboruri test sunt programate să înceapă în 2016.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here