Potrivit unui studiu prezentat la Congresul Anual al Societăţii Europene Respiratorii de la Amsterdam, mamele expuse unor anumiţi agenţi prezintă un risc mai crescut de a da naştere unor copii cu astmă.
Este binecunoscut că expunerea oamenilor la anumite substanţe şi chimicale poate cauza astmă. Totuşi, până acum nu s-a investigat suficient dacă locul de muncă al mamei în timpul sarcinii poate cauza această afecţiune copiilor.
Noul studiu, condus de oameni de ştiinţă din Danemarca, a fost efectuat pe 42.696 copii. Scopul principal al cercetării a fost studierea efectului patogen al unor agenţi cu masă moleculară mică, precum anumite chimicale ori substanţe naturale, folosite în producţia de maşini, mobilă, pantofi etc. Pentru aceasta subiecţii studiului au fost clasificaţi în grupe ocupaţionale.
Rezultatul cercetării a indicat că 18.6% dintre copiii ai căror mame erau expuse, prin natura meseriei, la substanţe cu masă moleculară mică, aveau astmă. În rândul celorlalte grupe ocupaţionale, nu s-a putut găsi vreo asociere relevantă cu astma.
Dr. Berrit Hyass Christensen, de la Şcoala de Sănătate Publică din Danemarca, afirmă că „este primul studiu la scară mare care indică o asociere între expunerile profesionale ale mamelor la anumite substanţe şi astma la copii…totuşi, chiar dacă am descoperit această legătură, studiul trebuie aprofundat pentru a determina care anume dintre substanţe şi chimicale sunt cele mai nocive.”