Compania Solar Ship din Toronto, Canada, a proiectat și a construit o aeronavă neconvențională care poate decola de pe o pistă cât un teren de fotbal și poate zbura ore întregi alimentată numai cu energie solară, având, de aceea, și emisii reduse de carbon.
Nava, care are același nume cu al companiei, poate călători circa 1.000 de kilometri deodată, transportând o încărcătură de 1.000 de kilograme. De asemenea, poate decola de pe o bucată de pământ mult mai mică decât cea necesară avioanelor obișnuite.
Porțiunea superioară a vehiculului conține un mare compartiment umplut cu heliu care neutralizează mare parte – dar nu în totalitate – din greutatea aeronavei. Suprafața de deasupra compartimentului este acoperită de celule fotovoltaice care generează electricitate pentru a-l propulsa, permițându-i să genereze și portanță aerodinamică.
Ca rezultat, Nava Solară își poate ridica mare parte din greutate cu ajutorul heliului, decolând și aterizând totuși asemenea unui avion. Potrivit lui Jay Godsall, fondatorul companiei Solar Ship, aeroplanul va putea călători acolo unde nu există drumuri și piste și unde avioanele și elicopterele nu pot ajunge cu un plin de combustibil.
La nevoie, nava poate zbura și doar umplută cu aer, cel mai important fiind faptul că și într-o astfel de împrejurare poate ateriza în siguranță dacă apare o defecțiune care conduce la pierderi de heliu. Motorul electric de la bordul Navei Solare poate fi alimentat fie direct de energie furnizată de bateriile aferente, fie de panourile solare.
Probabil, aeronava va fi comercializată în trei variante de fuselaj – unul mic Caracal – capacitate de 750 kg, pe o distanță de 2.500 km, cu viteza de 120km/h; unul de dimensiune medie Chui – capacitate de 2.500 kg, pe o distanță de 5.000 km, cu viteza de 100 km/h; și unul mare Nanuq – capacitate de transport de până la 30 de tone, pe o distanță de 6.000 km, la viteza de 120 km/h. Toate pot decola de pe suprafețe cu o distanță de minimum 50 m și de maximum 200 m, în funcție de încărcătură.
Solar Ship a construit deja un prototip de 10 metri și a coordonat cu succes primul său zbor de testare (video). Compania vede în creația sa aplicații numeroase, cum ar fi livrarea urgentă de provizii medicale către comuități izolate și în zone de dezastru, sau monitorizarea mediului și misiuni militare.
Sursa