0
(0)

De la început trebuie spus că BMW Motorrad Vision Next 100 este doar o vitrină tehnologică, deci nu vă faceți planuri să „călăriți” așa ceva în anii următori. Acest vehicul este al patrulea din seria de concepte BMW Vision Next 100, prin care inginerii BMW vor să demonstreze lumii că e un brand pregătit să se adapteze la evoluția galopantă a tehnologiei.

bmw-motorrad-vision-next-100-stiinta-tehnica-1

După ce germanii ne-au uimit cu berlina autonomă BMW Vision Next 100, cu luxosul coupe autonom Rolls Royce Vision Next 100 și cu citadina autonomă Mini Vision Next 100, a venit rândul domeniului moto să fie „atacat” de creativitatea și ingeniozitatea celor de la BMW. Să vedem pe scurt care sunt principalele delicatese ale „armăsarului” pe două roți.

bmw-motorrad-vision-next-100-stiinta-tehnica-2

În primul rând, cadrul negru triunghiular ar trebui să le amintească pasionaților mărcii de prima motocicletă purtând sigla BMW, modelul R32 fabricat în 1932. Lăsând melancoliile deoparte, fanii tehnologiilor ultramoderne trebuie să știe că, deși nu beneficiază de parbriz sau carene, această motocicletă își protejează optim conducătorul datorită profilării suprafețelor cadrului, acoperit în material textil.

bmw-motorrad-vision-next-100-stiinta-tehnica-3

Mai mult, structura triunghiulară e numită Flexframe, deoarece este flexibilă, permițând virarea vehiculului fără a fi nevoie de un ghidon – pur și simplu motocicleta se „îndoaie” ușor, în funcție de direcția spre care o îndreaptă „călărețul”. Iar pericolul de răsturnare este eliminat datorită utilizării unui sistem care contrabalansează automat motocicleta, controlând unghiul optim de înclinare în viraje sau, dimpotrivă, ținând vehiculul vertical când acesta staționează. Nici de suspensie nu este nevoie, deoarece pneurile au o bandă de rulare activă.

bmw-motorrad-vision-next-100-stiinta-tehnica-4

Deși nu e un vehicul complet autonom, conceptul BMW beneficiază de un avansat sistem botezat Digital Companion. Acesta afișează pe displayul interior al ochelarilor speciali traiectoria optimă, precum și diverse informații necesare condusului, dar și imagini de la camera din spate. Însă, când motociclistul întârzie să ia deciziile corecte, sistemul preia „frâiele”, astfel evitându-se incidentele.

bmw-motorrad-vision-next-100-stiinta-tehnica-5

Faptul că se elimină situațiile care pot duce la accidente i-a făcut pe proiectanți să considere inutilă casca de protecție. Nici costumul special nu beneficiază de obișnuitele accesorii de siguranță. În schimb, are capacitatea de a regla temperatura interioară, oferind și semnale (prin vibrații) care completează comenzile sistemului de navigație ori avertizează asupra iminenței unei situații periculoase.

bmw-motorrad-vision-next-100-stiinta-tehnica-6

În ce privește propulsia acestei motociclete, vorbim de un motor electric, plasat în interiorul cadrului-triunghi. Inginerii nu oferă detalii despre performanțe, dar ne atrag atenția asupra unei particularități care, din nou, face legătura cu istoria: când motocicleta se pune în mișcare, „carcasa” motorului se extinde în laterale, amintind imediat de reputatele motoare Boxer, dar și pentru a îmbunătăți aerodinamica și protecția motociclistului.

bmw-motorrad-vision-next-100-stiinta-tehnica-7

Motorcycling is about escaping from the everyday: the moment you straddle your bike, you are absolutely free. Your bike is The Great Escape (Edgar Heinrich, Head of Design at BMW Motorrad)

Una peste alta, BMW Motorrad Vision Next 100 ne oferă o scurtă, dar foarte concentrată privire spre tehnologiile viitorului (mai mult sau mai puțin apropiat) domeniului moto. E un pachet interesant de inovații menite a face motocicleta o „unealtă” de evadare din cotidian. Cu alte cuvinte, BMW nu și-a schimbat părerea despre motociclete: îți oferă libertate totală.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?