Text de Andreea Paul
Lumea sportului evoluează odată cu noile tehnologii. Anul 2022 este martorul aventurilor noastre pe apele Lunii cu kaiacul – proiect demarat recent de către NASA, dar și al antrenamentelor alături de campioana olimpică multiplă, Lisa Carrington, cu ajutorul realității virtuale augmentate.
Antrenorii, sportivii, fanii sau curioșii pot beneficia de experiențe inedite datorită noilor tehnologii în lumea kaiacului sau în canoe, sporturi unde odată România a strălucit cu adevărat. Implicațiile asupra sportului de performanță sunt uriașe și nu se mai poate face abstracție de aceste dinamici tehnologice.
Echipamentele pot face diferența
Padelele Jantex oferă sportivilor echipamente de înaltă calitate construite cu ajutorul noilor tehnologii pentru un design ușor, subțire și deosebit de fiabile în același timp. De padelă se poate atașa senzorul Vaaka Cadence, care furnizează date în timp real despre ritmul de vâslire. Se conectează wireless la ceasul digital – de pildă la cel de la Garmin, care oferă utilizatorilor săi o aplicație dedicată acestui sport, Garmin Canoeing App, sau la smarphone care oferă feedback-ul în timp real al antrenamentului.
Ulterior, software-ul gratuit VaakaAnalytics transformă datele în grafice detaliate pentru compararea sesiunilor de antrenament.
Printre producătorii de top ai kaiacului competițional se numără Nelo, compania portugheză care se laudă cu cel mai avansat kaiac, Nelo 7, cu viteză și direcție îmbunătățite datorită design-ului și materialelor avansate folosite. Și pentru că analiza datelor în orice sport a devenit esențială, Nelo a creat două aplicații în acest scop:
- Nelo Coach App, care stochează și oferă date în timp real despre viteză, timp, lovituri pe minut și distanța pe lovitură, pentru ca aceste date să fie încărcate apoi în aplicația web și clasificate în funcție de sesiunile de antrenament, pentru a măsura progresul și pentru a oferi sugestii de îmbunătățire a performanței.
- Datele colectate prin Nelo Coach App pot fi furnizate antrenorilor prin statistici inteligente, integrate, cu privire la sportivi cu ajutorul aplicației special dedicate acestui scop, numit Nelo Manager.
Pentru personalizarea scaunului kaiacului pentru competiții, se folosește demult scanarea 3D,cu ajutorul căreia a fost creat Fitout, scaunul din spumă și lemn, care ajută sportivii să aibă o poziție ideală în timpul curselor.
Beneficiile noilor tehnologii sunt uriașe în concurența tot mai acerbă, iar sportivii de top știu să profite de acest lucru.
Lisa Carrington, care în anul 2021 a câștigat trei medalii de aur consecutive, a devenit cea mai puternică kaiacistă din lume, imbatabilă în ultimul deceniu, cea mai performantă sportivă a Noii Zeelande, folosind „arma secretă” a tehnologiei avansate pentru a se detașa de competitori.
Project 0.5, dezvoltat împreună cu echipa de inovații a HPSNZ (High Performance Sport New Zealand), a contribuit la succesul ei și al coechipierelor, prin costumele speciale aerodinamice, confortabile și personalizate, produse de One Studio (companie specializată în echipamente pentru schiori).
Cum își păstrează sportivii sănătatea
Performanța pornește cu condiția fizică a sportivilor. Așadar, companiile au dezvoltat noi instrumente pentru a menține și dezvolta abilitățile fizice, pentru optimizarea acestora.
Lactate Pro 2 este dezvoltat de către cei de la Axon Lab pentru a facilita măsurarea caracteristicilor sângelui esențiale pentru determinarea timpului optim și intensității antrenamentului de anduranță al sportivilor.
Humon Hex este primul tracker de oxigen muscular validat clinic, care optimizează intensitatea antrenamentelor și monitorizează progresele, iar cu ajutorul aplicației Humon App datele sunt analizate pentru a oferi un feedback detaliat și recomandări de instruire.
Concluzii
În următorii 10 ani, tehnologia își va continua incursiunea în acest sport. Rolul companiilor dedicate cercetării și dezvoltării noilor tehnologii va crește, iar parteneriatele cu loturile naționale, cu cluburile sportive și cu Federația Română de Kaiac – Canoe devin indispensabile, dacă ne dorim să readucem strălucirea de altă dată a acestui sport în România.
Vor apărea, foarte probabil, tot mai multe echipamente inovatoare și aplicații inteligente pentru a ajuta sportivii să-și depășească limitele, iar antrenorii să optimizeze antrenamentele, în permanentă monitorizare a sănătății sportivilor, cu impact pe termen lung.