5
(9)

O nouă speranță în lupta împotriva cancerului: posibilitatea ca unui test revoluționar, bazat pe inteligența artificială, să poată detecta rapid și precis trei dintre cele mai mortale tipuri de cancer dintr-o singură picătură de sânge.

Cancerele pancreatice, stomacale și colorectale sunt printre cele mai mortale din lume și sunt adesea diagnosticate într-un stadiu avansat, reducând semnificativ șansele de supraviețuire ale pacienților. În plus, medicii se bazează în general pe tehnici imagistice invazive sau pe proceduri chirurgicale pentru a le detecta. Ele pot fi costisitoare, neplăcute pentru pacienți și uneori nu foarte eficiente pentru depistarea precoce a cancerului. Din aceste motive, este esențial să se dezvolte metode de detectare precoce mai puțin invazive. Aici intervine noul test revoluționar, care a fost prezentat într-un articol publicat în Nature Sustainability. El se bazează pe analiza metaboliților, subproduși metabolici prezenți în serul sanguin. Acești metaboliți acționează ca potențiali biomarkeri care semnalează posibila prezență a cancerului în organism.

Prin utilizarea învățării automate, o formă de inteligență artificială, testul poate distinge rapid și precis pacienții cu cancer pancreatic, stomacal sau colorectal de cei care nu au. O caracteristică cheie a acestui nou test este că, teoretic, necesită mai puțin de 0,05 mililitri de sânge pentru a diagnostica aceste boli. Acesta reprezintă un avantaj major față de probele de sânge lichid, atât din punct de vedere al costului, cât și al logisticii. Studiile preliminare au arătat că acest test poate diferenția cu exactitate donatorii de sânge cu cancer de cei care nu.

Aceste rezultate promițătoare deschid calea către o nouă eră a depistării precoce a cancerului, oferind astfel șanse mai bune de tratament și de supraviețuire. Cu această metodă, accesul la testele de depistare a cancerului ar putea fi democratizat și în regiunile îndepărtate, unde resursele medicale sunt limitate. Cu toate acestea, în ciuda acestor progrese încurajatoare, este important de subliniat că acest test, probabil, nu va fi disponibil pentru utilizare pe scară largă timp de câțiva ani. Testele clinice aprofundate și validarea reglementărilor vor fi într-adevăr necesare pentru a garanta eficacitatea și fiabilitatea acestui instrument revoluționar.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?