0
(0)

Am stat cu ochii pe smartphone-ul Nokia E7 încă de la primele lui apariții publice din septembrie, anul trecut. De atunci s-au scris multe despre el, dar abia acum, când i-am butonat tastatura completă și atins ecranul tactil cu ocazia evenimentului de lansare mi-am dat seama cu ce se mănâncă  E7 de la Nokia. Este nepotul Communicator-ului!

 

E7 are o carcasă elegantă, din aluminiu, cu rotunjimi plăcute, dar parcă nu arată chiar atât „de gașcă” pentru a-l afișa într-un club, ci mai degrabă l-aș vedea tot în buzunarul vreunui bărbat la costum. Dacă n-aș fi știut că E7 este un smartphone cu ecran culisant (se ridică pe o parte dacă apeși cu degetele pe muchia din stânga), mi-aș fi dat seama deajuns de târziu ca să nu-mi mai trebuiască facilitatea asta. Ecranul se ridică la vreo 30 de grade față de partea cu tastatura, o chestie inedită pe care mai că aș vrea să o văd și la netbook-uri.

Ecranul are diagonala de 4 inci, după părerea mea, o dimensiune ideală pentru un ecran de smartphone. Ecranului este de tip Super AMOLED (active-matrix organic light-emitting diode), mai luminos și mai plăcut colorat decât unul LCD. Diferența se vede absolut imediat când se „aprinde” display-ul și după ce vezi un astfel de ecran, parcă n-ai vrea să te întorci înapoi.

\"(w420)E7 are conexiuni wireless Wi-Fi și Bluetooth, dar și cele prin cablu USB și HDMI. Cel din urmă este excelent dacă în memoria internă de 16 GB ți-ai făcut o colecție de filme pe care vrei să le vezi, de pildă, la TV-ul cu ecran mare al unui prieten care te-a chemat în vizită.

De vorbit și transferat date, le poți face în rețelele 3,5G. Mai exact, Nokia E7 poate descărca date din rețeaua operatorului cu viteza de maximum 10,2 Mbps prin tehnologia HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) și încărca cu viteză de până la 2 Mbps prin tehnologia HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access). Acolo unde nu ai acoperire 3,5G, sunt disponibile și vechile tehnologii GPRS (General Packet Radio Service) și EDGE (Enhanced GPRS).

Mi-a plăcut și cum se simte tastatura, dar am întâmpinat o problemă ciudată. Ținând smartphone-ul cu ambele mâini, am încercat să tastez cu degetele mari și, spre surprinderea mea, nu am reușit să ajung la câteva butoane din mijlocul tastaturii. Probabil că ai nevoie de niște degete mai lungi, de pianist.

Am reușit să fac și câteva poze cu camera foto cu rezoluție de 8 megapixeli, dar rezultatul m-a cam dezamăgit. Mi-am dat seama că este devină lumina ambientală din sala în care a avul loc evenimentul de lansare. Imediat ce m-am apropiat de fereastră, pozele au revenit la o calitate cel puțin decentă. Recunosc că în experimentul anterior nu am activat bliț-ul cu leduri, dar nici E7 nu s-a „gândit” că aș avea nevoie de așa ceva. Mi-a plăcut mult mai mult, însă, rezultatele filmării la rezoluție HD (720p).

E7 filmează cursiv și compensează sensibilitatea senzorului în timp real, cu destul de mare succes pentru o cameră de mobil.

Dacă ar fi să mai adaug o mare bilă neagră, aceasta ar fi că Nokia E7 are sistem de operare Symbian. Nu spun că nu funcționează bine, dar pe lângă Android-ul Google, iOS-ul Apple și chiar Windows Phone al celor de la Microsoft, Symbian arată ca un avion de vânătoare MiG-21 pe lângă un Lockheed Martin F-35 Lightning II. Nokia a făcut, totuși, în februarie, un parteneriat cu Microsoft pentru a produce în masă, începând cu 2012, smartphone-uri cu sistem de operare Windows Phone. Oare nu va fi un pic cam prea târziu?

\"(w420)Nokia E7

Rețele: GSM 850/900/1.800/1.900 MHz, HSDPA/WCDMA 850/1.900/2.100 MHz

Dimensiuni: 123,7×62,4×13,6 mm

Greutate: 176 grame

Ecran: 4 inci ClearBlack AMOLED 640×360 pixeli

Camere: 8 megapixeli cu bliț dublu LED, Fixed focus, Face recognition, Secondary camera (VGA)

Conectivități: 3G, GPRS / EDGE / Wi-Fi, Bluetooth v3.0 cu profil A2DP, MicroUSB, Jack audio 3,5 mm

Memorie: 16 GB memorie internă, RAM 256 MB și ROM 1.024 MB

Baterie : Li-ion 1.200 mAh

Alte caracteristici: Sistem de operare Symbian^3, procesor ARM11 680 MHz, Video HD recorder, Microsoft Exchange ActiveSync, Mail for Exchange, Microsoft Communicator Mobile, Microsoft SharePoint Server, Vligo, F-Secure, Quick Office, World Traveler, Juiko Spot, Browser support Flash Lite 4, HTML, XHTML, WML, CSS, GPS, Photo editing, video editing, Ovi Store, Ovi maps, Yahoo mail, Gmail, Windows Live, Hotmail, POP / IMAP, Facebook, Twitter, MySpace, YouTube

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here