0
(0)

NVIDIA susţine una dintre cele 26 de echipe participante la Google Lunar X Prize, competiţie care premiază cu 30 milioane de dolari primele echipe ce reuşesc aselenizarea în siguranţă a unui vehicul, navigarea acestuia o distanţă de 500 metri pe suprafaţa Lunii şi transmiterea înregistrărilor, imaginilor şi datelor prelevate către Terra.

 

Compania NVIDIA, care a inventat în 1999 unităţile de procesare grafică (GPU), îşi pune la dispoziţia unei echipe de cercetători germani, înscrisă în competiţia Google Lunar X, unităţile GPU NVIDIA Tesla.

Echipa, numită PTS (Part-Time Scientists) este formată din 100 de oameni de ştiinţă, ingineri şi dezvoltatori software din Germania. Ei intră în concurs cu vehiculul spaţial Asimov, care va fi controlat printr-un centru de control al misiunii.

Serverele şi staţiile de lucru ale acestui centru vor fi echipate cu unităţi de procesare vizuală NVIDIA Tesla, pentru a asigura succesul echipei germane, prin accelerarea puterii de calcul: „Unităţile de procesare vizuală NVIDIA ne vor fi de un real folos pentru aselenizarea în siguranţă a vehiculului spaţial Asimov, având în vedere că ne permit să utilizăm un volum  mare de informaţii care să ne ajute să înţelegem cât mai multe despre suprafaţa Lunii”, susţine conducătorul echipei PTS, Robert Böhme.

Iniţial, GPU-urile NVIDIA Tesla vor fi folosite la planificarea misiunii, simulând milioane de scenarii posibile.

După aselenizarea lui Asimov, robotul va fi monitorizat şi va naviga cu ajutorul GPU-urilor, care vor genera hărţile detaliate ale satelitului natural al Pământului şi vor transmite imagini 3D stereoscopice.

Este crucial ca unităţile de procesare vizuală utilizate la navigarea vehiculului să fie cât mai performante şi rapide, pe baza rezultatelor obţinute de ele fiind stabilită traiectoria sa de urmat.

De aceea, cei din echipa PTS au ales utilizarea GPU-urilor NVIDIA Tesla, acestea fiind singurele care au suficientă putere pentru a procesa volumul de informaţie video în timp real, permiţând o procesare paralelă graţie tehnologiei NVIDIA CUDA şi fiind special proiectate pentru supercomputere care să ruleze aplicaţii complexe de calcul.

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here