Agenția Spațială Europeană (ESA), alături de compania Patria și de Universitatea Tehnologică Tampere, din Finlanda, a construit o antenă radio utilă în misiunile de recuperare a victimelor aflate în situații de urgență, ce poate fi cusută pe orice vestă de salvare.
Realizată dintr-un material foarte flexibil și ușor, rezistent la apă și la purtare, această antenă specială a fost proiectată spre a fi folosită de sistemul global de căutare și salvare Cospas-Sarsat.
Sistemul Cospas-Sarsat operează deja de aproape 30 de ani și a contribuit la salvarea a peste 26.000 de victime aflate în situații critice. Sponsorizat de Canada, Franța, Rusia și Statele Unite, sistemul operează 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an și are ca scop reducerea timpului necesar alertării trupelor de salvare în cazurile de urgență.
Teste recente desfășurate cu antena-petec au demonstrat că o persoană pierdută pe mare care este echipată cu o vestă de salvare ce dispune de această tehnologie poate fi localizată în doar câteva minute prin sistemul Cospas-Sarsat.
Acest sistem de localizare se bazează pe semnale radio de urgență emise de transmițătoarele aflate la bordul aeronavelor, al ambarcațiunilor și chiar asupra persoanelor, către receptoare montate la bordul unor sateliți, pe stații de recepție stabilite sa sol, sau în centre de control și coordonare a misiunilor de salvare.
Atunci când posesorul unui transmițător întâmpină probleme critice, semnalul de urgență se activează. Cum sateliții orbitează Pământul, ei recepționează aceste unde și transmit, mai departe, poziția lor autorităților competente să intervină și să ia măsuri. Noua antenă funcționează tocmai ca o parte a sistemului de transmisiuni în caz de urgență Cospas-Sarsat.
Dimensiunea foarte redusă și flexibilitatea fac această antenă să fie unică, dat fiind daptul că frecvențele radio Cospas-Sarsat sunt foarte joase și ar necesita, în mod normal, antene mult mai voluminoase. Acest lucru și faptul că antena funcționează în condiții extreme fac tehnologia cu adevărat folositoare.