0
(0)

Electronicele sunt parte a vieţii noastre de zi cu zi…se pare că în curând, ne vom şi îmbrăca cu ele. Profesorul Xiaodong Li, de la Universitatea din South Carolina a publicat în revista Advanced Materials, un studiu potrivit căruia a reuşit să transforme un tricou banal de bumbac într-o sursă de electricitate.

 

Echipa de cercetători a luat un tricou, l-a înmuiat într-o soluţie de fluorură, l-a uscat, apoi l-a introdus într-un cuptor vidat încins la temperatură mare.

Fibrele materialului rezultat au fost urmărite în spectroscopie în infraroşu şi par a se fi convertit din celuloză în carbon activat. Remarcabil este faptul că materialul şi-a păstrat elasticitatea, putând fi împachetat şi pliat fără a se rupe.

Profesorul Li susţine că materialul textil de carbon activat se comportă precum un super-condensator, cu capacitate mare de stocare.

Savanţii nu s-au mulţumit însă cu acest rezultat, au învelit fiecare fibră a materialului cu „nanoflori” de oxid manganic. Stratul de oxid manganic, cu o grosime de numai un nanometru, a îmbunătăţit substanţial performanţele şi stabilitatea materialului textil.

Noua ţesătură hibridă, compusă din fibrele de carbon învelite în oxid manganic, şi-a păstrat performanţele în proporţie de 95% după câteva mii de cicluri de încărcare-descărcare.

După perfecţionarea procedeului, ne putem aştepta la apariţia pe piaţă a telefoanelor, tabletelor sau chiar a laptop-urilor rulabile, singurul impediment în realizarea acestora până în prezent fiind imposibilitatea creării unei baterii care să suporte acest lucru.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here