Cercetătorii Universității din Washington au modificat o imprimantă 3D capabilă să creeze componente metalice, astfel încât să modeleze un material ce are consistența similară cu cea a osului. Acesta ar putea servi la construirea unor „schele” pentru stimularea formării noilor celule osoase în organismul omenesc.
Materialul asemănător osului pare să nu provoace efecte secundare negative și în cele din urmă se dizolvă. Dar, înainte să facă acest lucru, funcționează ca un schelet pentru dezvoltarea țesutului osos. Plasate într-un mediu cu celule osoase imature, structurile cu pricina încurajează creșterea osului care fuzionează cu țesutul deja existent.
Dacă un medic are o radiografie a unui defect, aceasta poate fi transformată într-un fișier CAD și folosită pentru a se realiza un model adaptat la acel defect,susține Susmita Bose, coautor al proiectului științific și profesor la Școala de Inginerie Mecanică și a Materialelor, din cadrul Universității Washington.
În sensul medicinei regenerative, potențialul noii tehnologii este uriaș. Ea deschide orizontul înspre posibilitatea de a crea implanturi perfecte, sau aproape perfecte, pentru țesut osos distrus sau deformat, permițând creșterea unui os nou, corectat și natural, mult superior unui analog ceramic sau metalic.
Iar procedura este relativ rapidă. Rețele de noi celule osoase au crescut în cadrul structurilor printate 3D în doar o săptămână de la plasarea lor în culturi cu celule osoase imature. Cercetătorii cred că în numai câțiva ani medicii și stomatologii ar putea printa la comandă țestul osos personalizat.
Sursa