0
(0)

Atunci când duci luneta la ochi și încerci să trimiți proiectilul puștii într-o țintă aflată la peste trei kilometri distanță, o perturbare insesizabilă poate determina o ratare catastrofală. De aceea, o echipă de ingineri a Laboratorului Național Oak Ridge (ORNL), din SUA, a inventat un sistem de reglare prin laser, care asigără menținerea adecvată a cătării unei arme cu lunetă pe ținta dorită.

 

Noul Senzor de Compensare Reticulară (RCRBRS) măsoară vagile deformări și variații de poziție ale unei țevi balistice și compensează automat felul în care acestea ar afecta traiectoria unui glonte, ajustând ținta lunetei conform acestor date. Această acuratețe sporită le poate permite lunetiștilor să beneficieze la maximum de armele de foc moderne cu o rază de acțiune de până la 3,5 kilometri.

Puștile de calibru mare sunt, în general, prevăzute cu o serie de caneluri la exteriorul vârfului țevii, menite să reducă greutatea și să disipe căldura, făcând posibilă racirea mai rapidă a țevii în urma executării unui foc. Cercetătorii ORNL, coordonați de Slobodan Rajic, au adaăgat acestor șanțuri fibre optice din sticlă. Diodele laser, montate, probabil, la baza armei, lansează o rază de lumină înspre fibrele optice, punct în care se, în plan vertical și orizontal, pe interiorul țevii.

Cu ajutorul laserului, dar și al altor senzori, un procesor calculează prin algoritmi acuratețea corelării dintre ținta unei arme și poziția reală a țevii sale. De fel, lunetele puștilor cu tehnologie avansată își adaptează automat și în timp real ținta la condițiile atmosferice. Totuși, rezoluția sistemului propus de cercetători este de 250 de ori mai bună decât în cazul sistemelor clasice și are precizia de o miime dintr-un minut de grad unghiular în fixarea țintei.

Concomitent cu sistemul de reglare a țintei, Rajic și colegii săi au dezvoltat și un sistem, tot be bază de laser, de urmărire a proiectilului, capabil să ofere informații despre traiectoria glontelui. Cele două implementări se adresează exclusiv armatei și poliției.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here