4.2
(251)

Arheologii spanioli au făcut recent o descoperire fascinantă în timpul săpăturilor de la Casas del Turuñuelo, un vechi sit Tartesian situat în sud-vestul Spaniei. O tabletă excepțională, care conține desene antice cu scene de luptă și un alfabet paleo-hispanic a fost într-adevăr descoperită. Oferă astfel noi perspective asupra acestei civilizații misterioase. Descoperirea a fost prezentată printr-o postare pe site-ul Consililului Superior de Investigații Științifice (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC) din Spania.

Populația Tartessos, care s-a stabilit în Peninsula Iberică în jurul secolului al VIII-lea î.Hr., era renumită pentru sistemul lor de scriere elaborat. Situată în primul rând în regiunea a ceea ce este acum Andaluzia, această civilizație misterioasă este adesea asociată cu zăcăminte bogate de metale, în special aur și argint, care au dat naștere unor legende despre bogăție și splendoare. De asemenea, știm că tartesienii au dezvoltat o cultură avansată, influențată de contactul cu alte civilizații mediteraneene precum fenicienii și grecii, ceea ce se reflectă în arta, arhitectura și scrisul lor. Cu toate acestea, în secolul al IV-lea î.Hr., civilizația tartesiană a dispărut în mod misterios, lăsând în urmă puține urme ale existenței sale. Cauzele exacte ale acestei dispariții rămân necunoscute, deși au fost avansate mai multe ipoteze, printre care dezastre naturale, invazii sau revolte economice.

Descoperirile rare găsite, precum inscripțiile și obiectele de artizanat, continuă să fascineze arheologii și istoricii care caută să înțeleagă aspectele încă obscure ale acestei civilizații enigmatice, de unde și interesul acestei descoperiri recente. Tableta din ardezie, care măsoară aproape douăzeci de centimetri lungime, prezintă o secvență alfabetică de douăzeci și unu de semne gravate în grafie paleo-hispanică. Din păcate, un fragment din ardezie lipsește, împiedicând cercetătorii să vadă seria completă de scrisori. Pe lângă alfabet, placa conține gravuri detaliate ale a trei războinici în luptă. Aceste ilustrații ar putea fi un exercițiu de desen folosit de artist pentru a-și rafina arta înainte de a sculpta modele similare pe materiale mai prețioase precum aurul, fildeșul sau lemnul.

Această ipoteză este susținută de Esther Rodríguez González, arheolog la Institutul de Arheologie din Mérida, care a ajutat la conducerea săpăturilor. „Această descoperire „reprezintă un exemplu unic în arheologia peninsulară și ne aduce mai aproape de cunoașterea proceselor artizanale din Tartessos, invizibile până acum”. Desenele de pe tabletă oferă, de asemenea, informații prețioase despre îmbrăcămintea, armele și coafurile figurilor reprezentate, îmbogățindu-ne astfel cunoștințele despre aspectul și practicile culturale ale tartesienilor. Această descoperire excepțională completează informații istorice despre o civilizație care rămâne încă în mare măsură învăluită în mister.

Descoperirea acestei tablete la Casas del Turuñuelo reprezintă astfel un progres semnificativ în arheologie și studiul civilizațiilor antice. Deschide noi căi de cercetare asupra Tartesisanilor și a contribuțiilor acestora la istoria Peninsulei Iberice. Pe măsură ce săpăturile continuă, arheologii speră să descopere alte artefacte care ar putea oferi o perspectivă suplimentară asupra acestei civilizații enigmatice.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.2 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 251

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?