5
(9)

Cercetătorii au descoperit recent o nouă specie de reptile prădătoare, numită Parvosuchus aurelioi, în Brazilia. Această descoperire, ale unei reptile care trăia pe Terra în urmă cu 237 de milioane de ani, oferă o perspectivă fascinantă asupra diversității reptilelor din Triasicul mijlociu și târziu, cu mult înainte de dominația dinozaurilor.

Înainte ca dinozaurii să devină stăpânii de necontestat ai Pământului, pseudosuchienii ocupau un loc predominant în ecosistemele triasice, în urmcă cu între 252 și 201 milioane de ani. Aceste reptile antice, adesea confundate cu crocodilii datorită aspectului lor, au fost printre cele mai mari carnivore ale vremii lor. Ei s-au distins printr-o mare diversitate de forme și dimensiuni, variind de la prădători enormi din vârful lanțului trofic până la specii mai mici și agile, cum ar fi gracilisuchidele. Noua reptilă descoperită aparține și ea acestei ultime subfamilii. Până acum, fosilele de gracilisuchid au fost excavate în principal în China și Argentina. Această nouă descoperire din Brazilia constituie așadar prima confirmare a prezenței acestui grup în țară, ceea ce ne îmbogățește înțelegerea distribuției geografice a acestor reptile.

La acea vreme, Pământul era dominat geografic de un singur supercontinent numit Pangea. Acest supercontinent a consolidat toate masele de pământ actuale într-o masă mare înconjurată de un ocean global numit Panthalassa. Exemplarul de Parvosuchus aurelioi, descoperit în formațiunea Santa Maria, este un schelet parțial care include un craniu complet, unsprezece vertebre dorsale, un pelvis și membre parțial conservate. Craniul, care măsoară 14,4 centimetri lungime, are fălci lungi și subțiri, cu dinți ascuțiți, curbați în spate, trăsături tipice prădătorilor. Scheletul ușor al P. aurelioi sugerează o lungime totală mai mică de un metru.

Analiza acestui exemplar a relevat, de asemenea, câteva deschideri craniene distincte, o trăsătură des întâlnită la pseudosuchieni. Aceste structuri, numite fenestre temporale și supratemporale, au îndeplinit câteva funcții esențiale pentru pseudosuchieni. În primul rând, au contribuit la reducerea greutății totale a craniului, ceea ce este crucial pentru menținerea agilității și vitezei în timpul activităților de prădător. Oferind puncte de atașare pentru mușchii maxilarului și a capului, acestea au permis, de asemenea, mișcări eficiente și puternice necesare pentru capturarea prăzii. În plus, aceste ferestre craniene au jucat un rol în termoreglarea pseudosuchienilor.

Descoperirea acestei noi reptile, descrisă într-un articol publicat în Scientific Reports, oferă perspective interesante pentru cercetările viitoare. Acesta sugerează că diversitatea pseudosuchienilor din Triasic a fost chiar mai mare decât se credea anterior. Cu toate acestea, această diversitate ar putea fi rezultatul diferiților factori ecologici și geografici care au influențat evoluția acestor reptile.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?