5
(1)

Profesorul George Bittner și colegii de la Centrul Austin pentru Neuroștiințe din cadrul Universității Texas au dezvoltat o procedură simplă și necostisitoare de reparare rapidă a nervilor periferici distruși.

 

Echipa s-a inspirat din mecanismul care le permite multor nevertebrate să își regenereze și să își repare nervii secționați. Noua procedură se bazează pe aplicarea unor substanțe chimice la capetele deconectate ale nervilor retezați, ceea ce i-ar putea ajuta pe pacienții cu astfel de suferințe să redevină aproape complet funcționali în numai câteva zile sau săptămâni de la intervenție.

Nervii periferici conectează sistemul central nervos la mușchi și la organele senzoriale. Trauma la nivelul nervilor periferici este relativ comună. Nervul care a fost distrus prin presiune sau prin întindere este în general o fibră nervoasă secționată în interiorul unui axon intact (înveliș cilindric în care se află celule nervoase individuale).

Atunci când un nerv este secționat complet, atât fibra sa nervoasă cât și axonul sunt retezate. Fiecare dintre cele două leziuni poate conduce la disfuncționalitate musculară, rezultând în pierderea simțurilor într-o anumită regiune a corpului deservită de nervul cu pricina, chiar și vreme de mai mulți ani după incident.

Durează foarte mult timp pentru ca un nerv secționat să își recapete integritatea și funcționalitatea pe cale naturală, iar intervențiile chirurgicale menite să îl repare sunt operațiuni extrem de delicate și invazive. Echipa lui Bittner a descoperit că procesul natural de vindecare a nervilor sigilează ambele capete ale unui axon rupt pentru a manifesta mecanismul de reparare, ceea ce previne reconectarea nervului.

\"(w540)

Astfel, cercetătorii au creat o metodă prin care capetele axonilor secționați rămân deschise și se pot reatașa cu mai multă ușurință. În metoda lui Bittner cele două capete nu sunt unite în cadrul unei operații dificile, ci apropiate până la distanța de un micron, punct în care se injectează o cantitate redusă dintr-o soluție ce conține macrogol, care înlătura apa din membranele axonice, permițând membranelor plasmatice să se unească și vindecând astfel axonul.

În același timp, fibrele nervoase sunt aduse destul de aproape încât să-și perceapă reciproc mesagerii chimici pentru a „considera” că încă formează un întreg, prevenind astfel moartea fibrei nervoase deconectate.

Fibrele nervoase secționate se pot reatașa rapid în acest mod și cu o fidelitate destul de apropiată conectivității originale. În ultima fază a procedurii, se injectează în zona afectată o soluție salină bogată în calciu, care repornește mecanismul de reparare natural, inhibat inițial cu ajutorul unei soluții saline fără calciu. În cadrul testelor, cobaii au prezentat un nivel uluitor de recuperare, devenind imediat capabili să își miște membrul ce conținea nervul periferic secționat și reparat cu noua metodă.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here