Urmele fosile ale unei specii necunoscute de pește din clasa placodermelor, clasă dispărută acum circa 360 de milioane, au fost scoase la lumină în Pennsylvania, în timpul unor lucrări la o autostradă. Neașteptata descoperie a fost făcută de către Dr. Ted Daeschler, paleontolog în cadrul Universității Drexel, și a fost prezentată în Proceedings of the Academy of Natural Sciences din Philadelphia.
În general, urmele unor vietăți acvatice atât de vechi sunt, mai degrabă, amprente ale trupurilor acestora rămase în piatră, și nu fosile tridimensionale. A fost și cazul noii specii descoperite în Pennsylvania. Folosind metode ce țin mai degrabă de știința criminalistică, Ted Daeschler a reușit însă să creeze o replică a peștelui primitiv, după ce a turnat o substanță cauciucată în forma lăsată în rocă de scheletul animalului.
Noua specie a fost botezată Phyllolepis thomsoni, după Dr. Keith S. Thompson, un coleg al lui Ted Daeschler.
Peștii placodermi, pești a căror trăsătură definitorie este carapacea osoasă ce le acoperea capul și partea superioară a trupului, reprezintă una dintre primele clase de pești apărute pe Terra. Au dominat cu autoritate oceanele și mările lumii în Silurian și Devonian (443 – 359 de milioane de ani), însă au dispărut la finalului Devonianului, în timpul unei mari extincții a vieții, locul lor fiind luat de peștii cartilaginoși și de cei cu schelet osos.
Dunkleosteus terreli
Cel mai cunoscut reprezentant al clasei peștilor placordemi este, fără îndoială, Dunkleosteus terreli, pește care putea atinge 10 metri lungime și circa 4 tone greutate, mușcătura sa fiind mai puternică decât cea a unui T-Rex.